Četvrta ramazanska hutba: “Snaga vjerničkog optimizma, dokaz uspjelog Ramazana” (1434/2013 godina)

hilal-ramadanNeka je hvala Allahu Milostivom, koji nakon tegobe daje olakšanje, nakon truda uspjeh, nakon strpljenja spas, nakon milosti oprost, nakon oprosta spas.

Neka je salavat i selam na Muhammeda, s.a.v.s., koji svjetiljkom upute obradova čovječanstvo.

Braćo vjernici,

Ovom hutbom se polako opraštamo od mubarek Ramazana. Onaj ko nas sa strane posmatra, možda će se zapitati, je li ovaj Ramazan promijenio nas, ili smo mi promijenili svoj Ramazan?  Ovo pitanje će ostati otvoreno do bajramskih dana, kada će naša životna praksa ponuditi najpotpuniji odgovor.  Naš Gospodar nas ne ostavlja bez nade. Ako smo u Ramazanu uspjeli da koraknemo putem kojim je On Uzvišeni zadovoljan,  Njegova podrška neće izostati i nakon Ramazana. Pogledajmo ovo čvrsto obećanje. Ono se odnosi na svakog ko je povjerovao i dobra djela uobičajio činiti:

إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ إِنَّا لَا نُضِيعُ أَجْرَ مَنْ أَحْسَنَ عَمَلًا

„One koji budu vjerovali i dobra djela činili – Mi doista nećemo dopustiti da propadne nagrada onome koji je dobra djela činio“ (el-Kehf, 30)

Ako imamo dovoljno odlučnosti da naša ramazanska promjena potraje, Allahovo je obećanje da taj trud neće propasti, da se nećemo vratiti starim grijesima i ružnim navikama. Budimo svjesni da naš uspjeh zavisi od naše odlučnosti da na dobru ustrajemo, jer Allahova podrška i Njegova pomoć nije upitna!

Na početku mubarek mjeseca, osjetili smo relaksiranost duše zbog odsustva šejtanskog nagovaranja i njegovih spletki. Borili smo se samo sa vlastitim grijesima, na koje smo postali slabi zbog toga što smo ih često ponavljali. Međutim, kad ispratimo mubarek gosta, šejtan će nastaviti da nam obećava ono što je obećavao od postanka svijeta.

الشَّيْطَانُ يَعِدُكُمُ الْفَقْرَ وَيَأْمُرُكُم بِالْفَحْشَاءِ  وَاللَّـهُ يَعِدُكُم مَّغْفِرَةً مِّنْهُ وَفَضْلًا  وَاللَّـهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ

„Šejtan vas plaši neimaštinom i navraća vas da budete škrti, a Allah vam obećava oprost i nagradu Svoju; Allah je neizmjerno dobar i zna sve“. (el-Bekareh, 268)

Nakon Ramazana, šejtan će nas nastaviti plašiti siromaštvom, nevoljama, problemima, nudiće nam lažne izlaze i varljive alternative. Govoriće nam da varamo svoje prijatelje, zakidamo partnere u poslu, služimo se spletkama i podmetanjima, skrtarimo prema onima kojima treba naša pomoć. To će nam predstavljati kao formulu uspjeha.

Niko ne tvrdi da siromaštvo nije realnost Dunjaluka na kom živimo, da nevolje i problemi nisu sastavni dio života. Šejtan vrlo često zna reći istinu kojom nas umije prevariti i odvesti na put neistine. Istina je da se problemi dešavaju. Ali je istina da plašeći se svojih, ne smijemo druge ljude gurati u probleme. Dok šejtan obećava siromaštvo, naš Gospodar obećava oprost i nagradu svoju ako se borimo sa problemima.

Jedno od mjerila uspješnosti naše ramazanske transformacije, jeste i naša spremnost da se nakon Ramazana otrgnemo šejtanskom pesimizmu, kojim nam pokušava otrovati živote. Ko god se plaši nevolja, neka pogleda koliko je do sada dobio blagodati od svog Gospodara. Kada vidiš koliko te puta Allah spasio, imaš li prostora za sumnju u Njegovo plemenito obećanje?

Ko se god upoznao sa životom našeg voljenog Resulullaha, s.a.v.s., dobro zna da je on u najtežim nevoljama bio najveći optimista! Kada su njemu i Ebu Bekru, r.a., prilikom hidžre progonitelji pali po tragu, i došli do samog ulaza pećine, nije rekao: „Teško nama, propali smo, uhvatiše nas“. Blagim riječima je na uplašenog Siddika, Ebu Bekra, r.a., spustio smirujući optimizam riječima: „Ne plaši se, Allah je uz nas“.  Zato brate dragi, sjeti se voljenog Resula, a.s., kad god ti kakva nevolja padne po tragu. Vjernički joj se suprotstavi i reci sebi: „Allah je uz mene, On je moj oslonac i najbolja podrška“.

Kada su Poslanika, s.a.v.s., i njegovu mladu zajednicu pravovjernih u Medini opkolile savezničke trupe nevjernika, kada su očima ratnih analitičara bili u bezizlaznoj situaciji, Poslanik, s.a.v.s., ne jadikuje nad opsadom. Svojim ashabima daje nezaboravan ders optimizma. Kopajući hendek, smireno im donosi radosne vijesti da će osvojiti Persiju, prestižnu, do tada moćnu imperiju.

Draga braćo,

Naša divna vjera islam ne zagovara uspjeh bez truda. Ne uči nas da lijepo mislimo skrštenih ruku, pa će život sam po sebi zbog naših lijepih misli otvoriti vrtove blagostanja i rahatluka pred našim životima.  Nastavimo raditi ono što je do nas, neporecivo vjerujući u Allahovo obećanje da sve dok vjerujemo i dobra djela činimo, On će biti naša podrška.

Konačno, islam nas uči da o svojoj braći vjernicima dobro mislimo. Iskreno vjerujmo da su vjernici u ovom mjesecu učinili mnogo dobra. Dobro misleći i dobro govoreći o njima, obavezujemo ih da takvi i budu. To je kreativna snaga islamskog optimizma, koji odgaja nesebične vjernike, koji uspjeh svakog muslimana vole kao svoj vlastiti.

Gorka realnost je da će naš vjernički optimizam uvijek nailaziti na svoju suprotnost. Uvijek će biti onih koji će osporavati i dovoditi u pitanje vaše lične i kolektivne uspjehe na pravom putu. Osporavaće i pojedince, i njihovu Islamsku zajednicu,  one koji je vode i one  koji joj pripadaju.

Ali opet, voljena braćo u vjeri,

Naš odgovor će biti optimističan. Musliman je za onog ko ga napada poput plodonosna drveta – ljudi ga gađaju kamenicama, a ono njih ukusnim plodovima.

Svojim sadekatul-fitrom i svojim zekatom, osnažimo svoju Islamsku zajednicu, njen intelektualni i duhovni epicentar medresu „Mehmed Fatih“, jer kad to učinimo svi, onda će ona na sve koji se na nju bacaju kamenicama osporavanja, baciti ukusne plodove svog rada.  Svima koji ospore vaš ramazanski uspjeh, vašu lijepu vjeru i čisti moral, vaš džemat i vašu instituciju,  bratsku ljubav i vjerničko jedinstvo odgovorite optimističnom mudrošću koja kaže:

„Onome čija je kuća od stakla, nije pametno da na tuđu kuću baca kamenice“.

Molimo Allaha Milostivog, da nas u danima spasa oslobodi džehennemske vatre, osnaži našu volju, uvrsti nas među odabrane, smiri naše duše u pokornosti Njemu, ohrabri naše hairli poduhvate. Molimo Njega Plemenitog da naša djela budu na dobrobit svih ljudi, da se po našoj dobroti i drugi na nas ugledaju i pravom putu povrate! Amin!

Vjerskoprosvjetna služba Mešihata IZ-e u Crnoj Gori

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.