Čestitke povodom ramazanskog Bajrama uputili predstavnici političkog i javnog života

ČESTITKA PREDSJEDNIKA VUJANOVIĆA

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović čestitao je veliki islamski praznik Ramazanski Bajram, svim građanima i građankama islamske vjeroispovijesti, starješinstvu i Rifatu Fejziću Reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori.

„Neka uzvišeni dani mjeseca Ramazana svima koji ga slave donesu radost i unesu vjeru da je poštovanje temeljnih ljudskih vrijednosti univerzalno dobro i opšti cilj, kojemu svi težimo.

Neka plemenita simbolika odricanja bude podsticaj radosti darivanja, praštanja i prijateljstva. Prepoznajmo put zbližavanja, ljubavi i zajedništva, kao trajno dobro i vječni cilj Crne Gore i njenog multietničkog i multikonfesionalnog trajanja.

U to ime još jednom Vam najsrdačnije čestitam praznik Ramazanski Bajram” kaže se u čestitki predsjednika Vujanovića.

 

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­ČESTITKA PREDSJEDNIKA SKUPŠTINE

Predśednik Skupštine Darko Pajović uputio je reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu ef. Fejziću i svim pripadnicima islamske vjere, čestitku povodom Ramazanskog bajrama.

Bajram je praznik koji nosi poruke mira i prijateljstva, praznik koji nas uvijek iznova podsjeća da širimo uzajamno uvažavanje, sklad i toleranciju.

Nakon mjeseca posta i iskušenja, želim vam da praznične dane provedete u miru, radosti i ljubavi, u krugu svojih porodica i prijatelja.

Vjerski praznici uvijek su dobra prilika da se podsjetimo vrijednosti koje svi zajedno u Crnoj Gori treba da čuvamo – miran i skladan život pripadnika svih vjera i nacija, kako bi generacije koje dolaze živjele u slozi i različitostima koje predstavljaju bogatstvo svakog građanskog društva.

 

 

PREDSJEDNIK VLADE ČESTITAO REISU I GRAĐANIMA ISLAMSKE VJERE RAMAZANSKI BAJRAM

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović čestitao je Ramazanski Bajrama poglavaru Islamske zajednice u Crnoj Gori reisu Rifatu ef. Fejziću i svim građanima islamske vjere poželjevši im da praznične dane provedu u miru, slozi i radosti.

 

„Praznični dani upućuju na uzvišene poruke islamske vjere, u čijoj su suštini uzajamno uvažavanje, ideje suživota i jednakosti među ljudima. Ramazan Bajram afirmiše neprolazne vrijednosti poput čovjekoljublja, saosjećajnosti i dobrote. Utkane u temelje vaše vjere, te vrijednosti su potrebne danas kada svi treba da se okupljamo kako bismo očuvali i unapređivali ključne civilizacijske tekovine. Posvećenost takvim idejama podrazumijeva punu zaštitu i razvoj svih posebnosti. Stoga su etničke, kulturne, vjerske i druge raznolikosti, multietnički i multikonfesionalni sklad najveće bogatstvo Crne Gore“ – navodi se i čestitki predsjednika Vlade Mila Đukanovića upućenoj poglavaru Islamske zajednice u Crnoj Gori reisu Rifatu ef. Fejziću.

 

Premijer navodi da je ovo prilika da se podsjetimo značajnog doprinosa koji su pripadnici Islamske zajednice pružili demokratizaciji Crne Gore.

 

„Uz zahvalnost na tim naporima, želim Vam da praznik obilježite dostojanstveno, kako i priliči ljudima koji u kontinuitetu rade na promociji multikulturne Crne Gore“ – zaključuje se u čestitki predsjednika Vlade.

 

Husović: Ramazanski Bajram nas podsjeća na obavezu zajedništva i pomaganja

Jedan od dva najveća muslimanska blagdana, ramazanski Bajram dočekujemo sa radošću vjernika koji su svjesni obaveze zajedništva u vjeri i potrebe međusobnog pomaganja i pažnje, istakao je predsjednik Bošnjačke stranke, Rafet Husović, u čestitki koju je uputio reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejziću, te pripadnicima islama u Crnoj Gori i dijaspori.

Husović je podsjetio da je Ramazan bio mjesec posta i ibadeta, tokom kog su u prvom planu bila humanost, solidarnost i dobročinstvo.

“Neka predstojeći blagdani donosu poruku vjere, mira i praštanja, uz želju da ih provedemo u dobrom zdravlju, duševnom miru i blagostanju, u krugu svojih porodica, prijatelja i komšija. U ime Bošnjačke stranke i svoje lično ime, čestitam ramazanski Bajram, uz želju da ove dane provedemo u istinskoj porodičnoj sreći i radosti. Bajram šerif mubarek olsun”, poručio je Husović u čestitki.

­­

Brajović: Ramazanski Bajram veliča pravičnost i solidarnost

Ramazanski Bajram je praznik koji veliča pravičnost i solidarnost kao univerzalne vrijednosti koje treba da podstičemo, jer na taj način afirmišemo društvo jednakih, okrenuto svim građanima, kazao je predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore, Ivan Brajović.

On je reisu islamske zajednice u Crnoj Gori, kao i građanima i građankama islamske vjeroispovijesti, u ime Socijaldemokrata Crne Gore i u svoje ime, uputio iskrene čestitke povodom praznika Ramazanskog Bajrama, sa željom da ove i sve naredne dane provedu u slozi i miru sa svojim najbližima i prijateljima, te da im duh praznika donese istinsku radost.

Brajović je kazao da ovaj mjesec ujedno predstavlja i završetak posta, kada su posebno do izražaja došle najvažnije ljudske vrijednosti-poštovanje, tolerancija i saosjećajnost. Te vrijednosti, kako je kazao, nikada nijesu nedostajale crnogorskom narodu.

“Uvijek smo bili okrenuti jedni drugima, duboko uvažavajući sve različitosti onih koji žive na ovom prostoru. Na isti način i islamska zajednica čuva i baštini svoju tradiciju i humane vrijednosti, uvijek nas podsjećajujući da kao društvo moramo biti stalno angažovani u njihovoj zaštiti i na tim temeljima graditi zajedničku i ljepšu budućnost za sve nas. Stoga, uz poruke topline i radosti koje se vežu za ovaj praznik, i uz iskrene želje da se u vašim domovima osjeti sreća i blagostanje, još jednom ćestitam Ramazanski Bajram”, dodao je Brajović.

 

Čestitke od ministra Numanovića

Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović čestitao je Reisu Rifatu Feziću, Mešihatu Islamske zajednice, svim vjerskim službenicima i pripadnicima slamske vjere u Crnoj Gori Ramazanski Bajram.

“Uvjeren sam da su vjernici tokom Ramazanskog posta uzvisili svoj duhovni sklad, snagu volje i pokazali međuljudsku solidarnost. Kroz ramazansku posvećenost uzvišenim vrijednostima vjere, oni su ojačali i svoju građansku svijest. Želim da ovaj Bajram proslavite u duhu Muhamedove izreke: „Poslije vjerovanja u Alaha najvrjednije djelo je ispoljavati ljubav prema ljudima”. Smatram da ova univerzalna i plemenita poruka islama treba da predstavlja suštinu odnosa u porodici, među prijateljima i komšijama. Ona je u skladu sa temeljnim vrijednostima Crne Gore, i sa zadovoljstvom poručujem da Islamska zajednica i njeni vjernici vjekovima i kontinuirano daju značajan doprinos u izgradnji tolerantnog i skladnog crnogorskog viševjerskog društva”, ističe se u Numanovićevoj čestitci.

 

HNV čestitalo Bajram

Hrvatsko nacionalno vijeće čestitalo je nastupajući Ramazanski Bajram svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti, reisu islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu Fejziću i glavnom imamu mešihata Boke kotorske Huseinu Hodžiću.

“Bajram šerif mubarek olsun, uz iskrene želje za dobrobiti i blagostanjem, kako u poslovnom, tako i u osobnom životu”, piše u čestitci

 

Krivokapić čestitao Bajram: Slavite u duhu širenja univerzalnih vrijednosti

Predsjednik Socijaldemokratske partije Crne Gore Ranko Krivokapić uputio je reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu Fejziću i svim pripadnicima islamske vjere u državi i dijaspori, čestitku povodom Ramazanskog bajrama.

Krivokapić čestita Ramazanski bajram uz želju da se proslavi sa najbližima u duhu širenja univerzalnih vrijednosti koje podstiču solidarnost, razumijevanja i bogatstvo suživota.

“Čuvajući takve vrijednosti moramo zajednički jačati ono što smo postigli gradeći građansku državu, a istim požrtvovanjem i snagom izgraditi nove vrijednosti koje će Crnu Goru učiniti jačom, boljom i državom čiji je stub stabilnosti utemeljen na postulatima vladavine prava”, navodi se u čestitci.

“Neka vam ovaj veliki praznik u domove unese mir, zdravlje, sreću i blagostanje”, zaključio je on.

 

Milić: Uzvišeni dani Bajrama da u sve domove unesu radost

Predsjednik Socijalističke narodne partije SNP Srđan Milić čestitao je reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu ef. Fejziću kao i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u Crnoj Gori, Ramazanski Bajram.

On je poželio islamskim vjernicima da da praznik proslave u miru i blagostanju, u krugu svojih porodica, sa dragim prijateljima, komšijama i svim ljudima dobre volje.

“Neka uzvišeni dani Bajrama u sve domove unesu radost, dobrotu  i toplinu. Svima koji slave ovaj veliki praznik želim da u duhu čovjekoljublja i solidarnosti budu podrška težnji da afirmišemo mir i dobro kao trajne civilizacijske vrijednosti. Želim da vrlina zajedništva i zbližavanja nađe put do svih nas i da na tim neprolaznim duhovnim vrijednostima razvijamo i afirmišemo našu Crnu Goru, na dobrobit i prosperitet svih njenih građana”, stoji u čestitki Milića.

 

Rakčević: Neka Bajram podsjeti da nam je potrebno razumijevanje

Predsjednik Građanskog pokreta URA Žarko Rakčević čestitao je Ramazanski Bajram svim građanima islamske vjeroispovjesti i Islamskoj zajednici u Crnoj Gori.

“Neka simbolika praznika podsjeti da nam je potrebno razumijevanje, poštovanje, međusobno uvažavanje i suživot, politika koja je spremna da čuva i njeguje vrijednosti građanske Crne Gore”, stoji u čestitki lidera URA.

On je poželio da Ramazanski Bajram sugrađanima islamske vjeroispovijesti donese samo dobro i mir, uz želju da ga provedu u radosti, zdravlju i slozi, okruženi porodicom i prijateljima.

 

Knežević čestitao Bajram: Ostanite usmjereni ka duhovnom prosvjetljenju

Predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević čsestitao je reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifatu Efendiji Fejziću i svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti u našoj zemlji i šire praznik Ramazanski Barjam.

Naglašavajući značaj ovog velikog praznika, uz njegovu plemenitu simboliku i poruke, Knežević želi pripadnicima islamske vjere u Crnoj Gori da uz osjećaj svepraštanja i zajedništva, nakon ramazanskog posta, ostanu usmjereni ka duhovnom prosvjetljenju i harmoniji, i miroljubivom suživotu građana svih vjera i nacija.

Knežević ukazuje na globalni značaj i bogatstvo nacionalnih i vjerskih različitosti u Crnoj Gori, uz širenje međusobnog povjerenja i poštovanja, što čini snažan garant pouzdanog trajanja i perspektiva ove zemlje.

Lider DNP-a ističe da su plemenite poruke Ramazana utkane u temeljne vrijednosti Crne Gore, kao države harmoničnog multinacionalnog i multikonfesionalnog sklada, gdje tolerancija i suživot predstavljaju najveću zalogu mirne budućnosti i prosperiteta ove zemlje, i svih njenih građana, bez obzira na vjere i nacije.

 

Vujović čestitao Bajram: Želim da razvijamo zajednički život

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Milorad Vujović čestitao je Ramazanski Bajram svim građanima islamske vjeroispovijesti i Islamskoj zajednici u Crnoj Gori.

On je poželio da unaprijedimo razumijevanje, međusobno povjerenje i razvijamo zajednički život.

“Neka Bajram svima koji ga svetkuju donese mir, radost i sreću, i neka njegovo slavlje pruži sva zadovoljstva onima koji ga proslavljaju okruženi porodicom i prijateljima”, stoji u čestitki Milorada Vujovića.

 

Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore

Povodom nastupajućeg Ramazanskog Bajrama,

upućujemo Vam iskrene čestitike uz želju za dobro zdravlje,

uspješan rad i  uspješnu saradnju.

 

S poštovanjem,

Dr Derviš Selhanović

 

Nevladina  fondacija Građanska alijansa čestitala Bajram

Poštovani,

Ispred nevladine fondacije Građanska alijansa, ovim putem želim Vam sretan Ramazanski Bajram.

 

S poštovanjem,

Jelena Ristović

 

 

Biskup kotorski uputio bajramsku čestitku

 

Poštovani Reise Rifate Fejziću,

Vama, svim Vašim suradnicima i nadasve vjernicima Islamske zajednice u Crnoj Gori najiskrenije čestitke povodom ramazanskog Bajrama. Neka i ovogodišnji blagdan Bajrama bude duhovno plodonosan svim vjernicima Islamske zajednice u Crnoj Gori, na dobrobit mira i obiteljskog i međususjedskog zajedništva.
Uz srdačan pozdrav,

† ILIJA Janjić
biskup kotorski

 

Fond za zaštitu i ostvarenje manjinskih prava

Screenshot_2016-07-06-00-59-56

 

 

 

 

 

 

Islamska zajednica Bugarske

Screenshot_2016-07-06-00-34-32

 

 

 

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.