Održana mevludska svečanost pod nazivom “LJUBAV SRCA, MUHAMMED a.s. u Rožajama

Centralna mevludska svečanost u Rožajama
Centralna mevludska svečanost u Rožajama

Rožaje – Večeras, 04.02.2012. godine,  sa akšam namaza, u centralnoj džamiji “Sultan Murat II” u Rožajama, održana je mevludska svečanost, “LJUBAV SRCA, MUHAMMED a.s.”.

Pred mnogobrojnim džematom, koji je i pored hladnog vremena i velikog sniježnog pokrivača, došao da napoji i zagrije svoje duše predstavili su se imami iz Rožaja a svečanosti je prisustvovao direktor naše ponosne medrese “Mehmed Fatih” u Podgorici, Rahman ef. Kačar.

Na samom početku skup je poselamio imam centralne džamije Redžep ef. Murić, koji se je poslije zahvale Allahu dž.š. zahvalio prisutnima što su svojim prisustvom uveličali ovaj veličanstveni skup a posebno direktoru medrese.

Rahman ef. Kačar
Rahman ef. Kačar

Naravno skup je otvoren kako to nama muslimanima i dolikuje učenjem par ajeta iz Časnog Kur’ana a onda je uslijedilo isčitavanjem mevlud-i šerifa, protkanim milozvučnim učenjem ilahija. Učešće u programu su uzeli naši imami Redžep ef. Murić, Ramiz ef. Luboder, Eldin ef. Pepić, Amer ef. Dautović i Rejhan Ef. Hot. Uvaženi direktor je svojim milozvučnim glasom također razgalio prisutne vjernike i vjernice.

Na kraju, direktor medrese “Mehmed Fatih” u Podgorici Rahman ef. Kačar se je prisutnima obratio prigodnim vaz-i nasihatom, naglašavajući da je prije svega radostan što se baš u Rožajama može obratiti vjernicima i zajedno s njima se prisjetiti našeg Voljenog Pejgambera (a.s.). Direktor je naglasio da je ljubav prema Poslaniku (a.s.) te slijeđenje Muhammeda (s.a.w.s.) naša vjerska dužnost a da se pritom imamo i čime pohvaliti.

Džemat u džamiji “Sultan Murat II”
Džemat u džamiji “Sultan Murat II”

“Muhammed (a.s.) je volio ljude i voljen bio. Zračio je svojim visokim moralom prije i poslije poslanstva. Bio je protivnik rodne diskriminacije, ženama je dao njihova prava, pomagao je bolesnima, gladnima, siročadima, volio je djecu a koliko je fascinirao svijet svojim lijepim ponašanjem pokazatelj nam je to da Njegovu (a.s.) siru (životopis) neki muslimani uče i znaju napamet kao što hafizi uče Kur’an (a.š.) napamet. Volio je svoj ummet više i od svoje porodice i brinuo se šta će biti sa Njegovim (a.s.) sljedbenicima. Dvije jako važne stvari koje nam je naš voljeni Pejgamber (a.s.) na svojoj samrti oporučio su namaz – kontakt sa Allahom (dž. š.) i lijep, moralan i nadasve pravedan odnos s onima kojima smo zaduženi; roditelj prema djeci, poslodavac prema radnicima, učitelj prema đacima itd”.

Direktor Kačar je ukazao na važnost i utemeljenost mevluda u našoj kulturi i tradiciji, te izjavio žaljenje što su pojedinci i pored nepostojanja nikakve prepreke skeptici po ovom pitanju.

Na kraju je proučena dova čime je okončano druženje. Naravno, trebamo ovakvih i sličnih skupova, kako bismo upoznali sebe i druge ko je zapravo bio Muhammed (a.s.), te kakvi su pravi sljedbenici Njegova (a.s.) puta. Blago onom ko je od Njegova (a.s.) ummeta!

Amer ef. Dautović

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.