Centralna bajramska svečanost održana u Husein pašinoj džamiji u Pljevljima

Centralna bajramska svečanost u Husein pašinoj džamiji
Centralna bajramska svečanost u Husein pašinoj džamiji

Pljevlja – Centralna bajramska svečanost povodom Kurban bajrama, na području Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori, juče je održana u Husein pašinoj džamiji u Pljevljima. Sabah namaz je predvodio imam Husein pašine džamijeprof. Samir ef. Kadribašić.
Bajram namaz je predvodio i bajramsku hutbu održao reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić.

„Ovaj veliki dan, kako ga islamska ulema zove najvećim praznikom, u kojem se sreću i slivaju raznolike veličine, njegovu veličinu čine nezamjenjivom.

Veličina Allahove milosti odslikana je kroz oprost darovan milionima hadžija okupljenih na Arefatu, veličina žrtve vjernika koji sve za sobom ostave i krenu na put sa namjerom da budu Allahovi gosti.

Bajramska hutba reisa Rifata ef. Fejzića
Bajramska hutba reisa Rifata ef. Fejzića

Ovaj veliki dan nas uči da velike nagrade traže i veliku žrtvu i vjernici muslimani su spoznali veličinu Allahove milosti prema njima, svjesni su da nema žrtve koju mogu nazvati prevelikom, radi Allahovog zadovoljstva.

Žrtvovanjem kurbana, kada prije nego prva kap krvi žrtve padne na zemlju, budu oprošteni naši grijesi, kroz zajedničko žrtvovanje i poklanjanje, snaži naš osjećaj da se moramo osloboditi jedne pogubne novotarije, oslikane u riječima „ne tiče me se“. I Hadždž i kurban i zajednička bajramska radost nas uče da nas se itekako tiče“, između ostalog rekao je u bajramskoj hutbi reis Fejzić.

Predavanje Ismaila ef. Dacića
Predavanje Ismaila ef. Dacića

Predavanje o Kurban bajramu, sa ćursa Husein pašine džamije održao je podgorički imam Ismail ef. Dacić, a prigodan bajramski program je priredio hor podgoričke Medrese koji vodi prof. Sadmir Hadžijić, a mujezin na bajram namazu je bio prof. Ali Bardi. Bajramski program začinio je milozvučnim glasom zamjenik direktora Medrese, karija prof. Rahman ef. Kačar, učenjem odlomaka iz Kur'ana.

Nakon bajram namaza, kako je u običaju i tradiciji muslimana posjećuju se mezarja, tako je i reis Fejzić sa saradnicima posjetio pljevaljsko gradsko groblje Ravni, a naročito se zadržao na mezaru Mehmed ef. Cokovića koji je u svojih 100 goduna života, više od 50 godina bio glavni imam u Pljevljima.

Centralmu bajramsku svečanost iz Husein pašine džamije direktno je prenosila je Televizija Crne Gore (RTCG), a komentator je bio Fuad ef. Čekić, službenik Mešihata.

Bajramsku hutbu reisa Fejzića u Husein pašinoj džamiji u Pljevljima možete pogledati na našem sajtu (www. monteislam.com).

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.