Centralna bajramska svečanost na otvorenom u Ulcinju

Mešihat Isalmske zajednice u saradnji sa Medzlisom Ulcinj organizovao Bajram namaz na prostoru na kojem se nakada nalazila Džamija Meraja, nedaleko od zgrade Centra za kulturu u Ulcinju. Bajram namaz na otvorenom organizovan je sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na nepravedno oduzimanje vakufa, koji nisu privedeni namjeni radi koje su oduzeti. Bajramski program uživo je prenosila RTCG i lokalne televizije.

Reis Islamske zajednice je u hutbi poručio “Veliki Imami koji su klanjali u ovoj poznatoj džamiji, Malić Pulti, Said Bojku i Jakub Mila i mnogi drugi koji su u njoj klanjali, tek kad bi se ovaj prostor vratio namjeni rad koje je uvakufljen bi našli svoj pravi mir.” On je dodao da je ovo samo jedan od velikih vakufa koji je oduzet Islamskoj zajednici u ovom gradu.

Na mjest na kojem se danas nalazi parking nekada se nalazila velelpna džamija Meraja. Kapetan Lika Kacemi, ili Lika Ceni, uvakufio je plac i izgradio džamiju 1779 godine. Danas je na tom mjestu ostalo turbe da podjseća na tragove islamskog nasljeđa Ulcinja. 1968 godine džamija srušena umjesto da se renovira i sačuva, stigao je bager i ona je nestala , ali je ostala u sjećanjima još uvijek živih ljudi koji su u njoj klanjali, ali i na nekim fotografijama.Ubrzo nakon toga počinje da se gradi famozna autobuska stanica, koja nakon desetak godina nestaje u zemljotresu .

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.