Bedranska svečanost nastavljena u Rožajama

Svečanost povodom dana Bedra u Rožajama
Svečanost povodom dana Bedra u Rožajama

Rožaje – Nakon Bijelog Polja, svečanost povodom obilježavanja dana pobjede na Bedru održana je u Rozajama sinoć u velikoj sali rožajskog Centra za kulturu. Svečanost je otvorena učenjem odlomaka časnog Kur'ana, koje je proučio prof. Amer ef. Dautović. Nakon toga, u svojstvu domaćina, skup je poselamio predsjednik Odbora IZ-e Rožaje, prof. Ramiz ef. Luboder. Potom je uslijedio nastup uvježbanog hora medrese “Mehmed Fatih” iz Podgorice. Bio je to njihov prvi nastup u Rožajama, i prepuna sala bila je oduševljena njihovim nastupom. Nakon izvedbi ilahija, uslijedilo je obraćanje prof. Enisa ef. Burdžovića. On je prenijevši selame Mešihata IZ-e i uprave medrese, osvrnuo se na ulogu medrese, čiji hor se predstavio u sinošnjem gostovanju.

“Zgrada medrese koju vidite iznad nas, ona je srce Islamske zajednice u Crnoj Gori. Ovi mladići čije smo glasove večeras slušali, oni su krv, koja evo pulsira. Htjeli to organi ili ne, srce ne prestaje u njih slati čistu krv. A krv je tijelu život. Htjeli mi to ili ne, ovo srce Islamske zajednice će nastaviti da pumpa čistu krv islamskog znanja, u kojoj je život svim muslimanima Crne Gore. Ako se uzmemo igrati brojkama, u Crnoj Gori ima 150.000 muslimana. U našoj medresi imamo stopedeset učenika. Svaki od ovih mladića ovdje, jedan je od hiljade! Jedan, sa emanetom islamskog znanja i odgoja,” rekao je prof. Burdžović.

Povodom bedranskog trijumfa, on je naglasio da svaki musliman ima vlastiti Bedr, a to je trijumf nad zlom vlastitog nefsa. Najveći neprijatelj na tom putu je oholost i samozadivljenost. “Ako bi uzeli pogledat dva stabla, lako bi ih uporedili sa ljudima. Jedno stablo bi bilo pognuto, grana okrenutih prema tlu. Drugo bi bilo sa granama okrenutim prema nebu. Ono povijenih grana, opterećeno je plodovima, koji svojom težinom mu savijaju grane. Takav je i vjernik, čija su djela dobra teška. On se ne uznosi i ne oholi. Stablo visokih grana je ono bez plodova. Možda nekad lijepo izgleda, ali od njega hajra nema. Pronađimo Bedr u sebi, tražeći veličinu u skromnosti i pristupačnosti. Svi veliki ljudi su bili skromni, prosti i jednostavni, ljudima pristupačni. To je naš današnji Bedr”, poručio je prof. Burdžović.