Bajramska poruka reisa Rifata ef. Fejzića

IMG_20150716_182214_editBismillahi-rrahmani-rrahim,
“I neka među vama bude onih koji će na dobro pozivati i tražiti da se čini dobro, a od zla odvraćati, – oni će šta žele postići”. (Kur'an)
Draga braćo i sestre,
Ispraćamo mjesec Ramazana koji smo proveli u ibadetu i odanosti Uzvišenom Stvoritelju, trudeći se da dostignemo Njegovu milost i oprost. Postom i odricanjem mjerili smo, prije svega, iskren odnos prema Bogu, prema sebi i prema ljudima oko sebe. U Ramazanu smo osjetili zadovoljstvo bliskosti sa Allahom. Blagodati Ramazana uživali smo u svojim domovima, u miru i slobodi. Ali rane islamskog ummeta najbolnije su u Ramazanu. Milioni muslimana su ga proveli u raseljeništvu, daleko od domova, mira i slobode. Saosjećali smo s njima više nego ikad, ljuti na sebe zbog samoproglašenih vođa, svojevoljnog i nepozvanog tumačenja naše časne vjere, nedostatka volje savremenog svijeta da se to stradanje zaustavi. Molili smo se Allahu za jedinstvo ummeta i mir u svijetu.

Dragi vjernici,
Bajram je potvrda naše spremnosti na odanost Bogu i nagrada za postojanost na Njegovom putu popločanom univerzalnim vrijednostima mira, slobode, humanosti i solidarnosti.
Bajram je radost u vjeri, praznik u dušama ljudi koji su postom očistili svoje srce od mržnje, svoj jezik od ružnog govora i svoje ruke od ružnih djela.

Molimo se Uzvišenom Gospodaru da primi naš post, da unaprijedi našu Zajednicu i naše društvo, da velike ljude sa malim dušama učini malima, a male ljude sa velikim dušama učini velikim. Molimo Allaha za mir i slobodu u svijetu!
U to ime, svim muslimankama i muslimanima u Crnoj Gori, dijaspori i svijetu čestitam Ramazanski Bajram:

Bajram šerif mubarek olsun! Gezuar fitr Bajramin!IMG_20150716_182214_edit

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.