Bajramska poruka reisa Rifata ef. Fejzića

reisBismillahi-rrahmani-rrahim,

„Tako mi vremena, svaki čovjek je na gubitku, osim onih koji vjeruju i dobra djela čine, i koji jedni drugima istinu preporučuju i koji jedni drugima preporučuju strpljenje“. (Kur'an, sure Al-’Asr)

Draga braćo i sestre,

Allahovom voljom ispratismo i ovaj ramazan. Proveli smo ga u odricanju i postu koji je najefikasnija duhovna škola za sticanje bogobojaznosti, odlučnosti, solidarnosti i preispitivanja sebe samog. Na ovim vrlinama temelji se srećan život i opstanak čovjeka, i kao jedinke i kao zajednice. Njihov značaj je još veći u naše doba, u kojem duhovni razvoj zaostaje za materijalno-tehnološkim razvojem. Svjedoci smo posledica takvog disbalansa – glad, obespravljenost, nasilje… A, kad bi znali istinske vrijednosti i koristi Ramazana, poželjeli bismo da uvjek budemo u njemu.

Kur′an kao Božija riječ i upozorenje, kao i druge nebeske knjige, obiluje primjerima o propasti pređašnjih pojedinaca, naroda i imperija zbog zanemarivanja ovih vrijednosti.

Danas, kada naočigled svih nas četvrtina čovječanstva gladuje, kada se po ko zna koji put dešava Palestina, u kojoj se svakodnevno u domovima, u redu za hljeb i u bolnicama prolijeva nevina krv djece i civila, ne samo islamski ummet – a on prvenstveno, već cijelo čovječanstvo je na ispitu čovječnosti i civilizacije. Posebna je odgovornost na onima koji imaju moć da to stanje promijene. Svi smo mi aktivni ili pasivni sudionici ataka na najveću svetinju – ljudski život i dostojanstvo.
Svi mi koji se rađamo jednaki, bez obzira na svjetonazor, moramo se zapitati kuda idemo.

Dragi vjernici,

Sa ovim Allahovim poukama stupamo u Bajram, sa većom snagom i htijenjem da promijenimo naše stanje i stanje onih oko nas ka boljem sjutra. Činimo dovu da Allah primi naš post i da nam u tome pomogne. U to ime, srdačno vam čestitam naš najveći praznik:
Bajram šerif mubarek olsun! Gezuar fitr Bajramin!

 

Reis,
Rifat Fejzić

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.