BAJRAMSKA PORUKA REISA RIFATA EF. FEJZIĆA

U IME BOGA SVEOPŠTEG DOBROČINITELJA MILOSTIVOG

Draga braćo i sestre,
Ramazan je bio prilika da očistimo svoje srce i vratimo se praiskonskoj prirodi, kako bismo razmislili o svojoj srži, pronašli iskonsku dobrotu i milost i kao takvu, širili je u zajednici kojoj pripadamo.


Bajram je dan veselja i radosti, jer je čovjek izašao kao pobjednik nad onim što ga vuče prizemnosti i uniženju. Pokazali smo i dokazali sebi, da smo sposobni uspostaviti ravnotežu između duhovnog i materijalnog, između prohtjeva duše i tijela.


Bajrami su prava prilika da jačamo vezu sa Gospodarom, da postajemo bolji, i širimo ljubav u zajednici u kojoj boravimo. Ovu radost treba da osjete naše komšije i prijatelji, sljedbenici drugih religija, svi ljudi širom planete gdje god se bajram obilježava.


Dragi prijatelji, poštovani komšije i sugrađani,
Ramazan nas je naučio da čuvamo i cijenimo blagodati kojima nas dragi Bog obasipa. A najveći dar jednoj zajednici jeste blagodat mira.

Mir je temelj za uzajamno poštovanje i razvoj zdrave omladine, stabilne porodice i pravedne i prosperitetne države. I dok gledamo televizijske ekrane i društvene mreže prekrivene slikama razrušenih gradova, sela i država; kolona izbjeglica i uplakane siročadi zahvaljujmo Bogu na blagodati mira.

Ramazanski iftari podsjetili su nas da smo u trci za materijalnim dobrima i vlastitim karijerama zanemarili blagodat porodice. A ako je porodica oboljela, bolest osećaju svi djelovi zajednice. Zato kao društvo više pažnje trebamo posvetiti zaštiti i očuvanju porodičnih vrijednosti i sprečavanju porodičnog nasilja koje je u porastu.

U ovim danima bajrama pozivam vjernike da se u dovama sjete raseljenih, nemoćnih, obespravljenih i bolesnih.
Svim vjernicima u Crnoj Gori, dijaspori,svijetu čestitam dane Ramazanskog bajrama, Bajram šerif mubarek olsun.

Duke lutur Zotin që ta ketë pranuar agjërimin, lutjet, ibadetet dhe veprat tona të mira, kudo që jeni, ju përgëzoj e ju uroj të gjithëve festën e Fitër-Bajramit.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.