Bajramska poruka reisa Rifata ef. Fejzića

Reis Rifat ef. Fejzić
Reis Rifat ef. Fejzić

Podgorica – U ime Boga Milostivog, Samilosnog!

Neka je mir i blagoslov na sve Božje poslanike, na posljednjeg Božjeg Poslanika Muhammeda, na njegovu časnu i plemenitu porodicu i na sve ljude koji slijede put Istine sve do Sudnjeg dana!

Iza nas su mubarek dani Ramazana, mjeseca posta i molitve, koji su nas učinili jačim i čvršćim, a naše duše blagim i samilosnim.

Uz Božiju milost, postom smo se očistili od grijeha, ružnih i nevaljalih misli i djela. Žrtvovali smo neistinu, mržnju, zlobu, sebičnost i oholost, a svoja srca oplemenili istinom, ljubavlju, širokogrudošću i milosrđem.

Ramazan nas je podsjetio da otvorimo svoja srca i svoje domove, da pomognemo nevoljne, stare i bolesne, da nahranimo gladne, da obradujemo siromašne, da uz bratski iftarski zalogaj i udijeljenu sadaku darujemo i lijepu i blagu riječ- toliko potrebnu svakom razumnom Božjem stvorenju.

Postili smo u Božije ime, krijepeći se sa izvora Uzvišene Mudrosti -porukama Kura-ana Časnog, koji nas uči da su svi ljudi braća, da se radjaju jednaki, a opominje da je razlika medju njima samo u stupnju Bogobojaznosti i dobročinstvu prema drugim ljudima.

Bajramske blagdane dočekujemo radosni sa svojim najbližima-porodicama, rodbinom i komšijama, uvjereni da je najveća blagodat podijeliti radost života sa drugima.

Molimo se Bogu Uzvišenom, Stvoritelju Neba i Zemlje, za mir i razumijevanje medju ljudima, medju vladarima, medju državama i medju narodima, za dobro i napredak čitavog ljudskog roda!

Molimo se Bogu Uzvišenom, da očuva slogu naših porodica, zajedništvo naših džemata i jedinstvo svih islamskih vjernika i naše Islamske zajednice, u domovini i dijaspori!

Svim pripadnicima islama u Crnoj Gori i dijaspori i svim islamskim vjernicima širom svijeta – Bajram Šerif Mubarek Olsun!

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.