Bajramska poruka reisa Fejzića

Reis Rifat ef. Fejzić
Reis Rifat ef. Fejzić

Podgorica – Uvaženi vjernici, braćo i sestre u vjeri, pripadnici Islamske zajednice

Sjutra otvaramo vrata bajramu, kojeg naša ulema s pravom naziva „najvećim praznikom.“

Žrtva je simbol čovječije nesebičnosti, i jedna od njenih najsnažnijih potvrda. Kao muslimani, žrtvujemo u ime našeg Gospodara, da bi pomogli jedni drugima.

Kurban-bajram je žrtva bliskosti,  na koju se kao vjernici odlučujemo da bi se pomaganjem približili jedni drugima. Imati ili nemati, sasvim je relativno. Podijeliti imetak sa onima koji nemaju, dokaz je čovječnosti, koja nipošto nije relativna. Upravo to je kurban, spremnost na žrtvu u ime Boga, a za dobrobit ljudi. Podsticaj da na svojim listama prioriteta, jednom stavimo druge prije sebe.

Svjesni smo da su iskušenja i izazovi sastavni dio života. Naučiti živjeti sa njima je mudrost. A put do ostvarenja te mudrosti je spremnost na žrtvu.

Islam nam je, otvorio srca da razumijemo sebe, poštujemo druge. Radujmo se Allahovoj milosti i njegovoj dobroti prema nama. Neka saosjećajnost pobijedi škrtost, zajedništvo izolaciju, uvažavanje mržnju, dobrota zlobu. Neka Allah Uzvišeni u žrtvi našoj podari iskupljenje od naših grijeha! Neka nas ljubav prema Njemu približi ljudima! Neka ovaj veličanstveni praznik zakorači u naše domove i avlije, unese u naše živote radost i duhovni smiraj, podari nam ovosvjetsku sreću i rahatluk, i ahiretski uspjeh i nagradu.

Bajram šerif mubarek olsun!

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.