Bajramska hutba reisa Rifata ef. Fejzića

BAJRAMSKA HUTBA REISA

 

Zahvalu izražavamo Svemogućem Allahu, jedinom bezgranične zahvalnosti dostojnom,

Salavat i selam, mir i blagoslov upućujemo našem miljeniku, učitelju čovječanstva Muhammedu, a.s., njegovoj uzoritoj porodici i ashabima plemenitim. Allahovu milost, oprost i spas od džehennemske vatre molimo za sve vjernike i vjernice do Dana Sudnjeg.

Cijenjeni vjernici, mjesec milosti, oprosta i spasa je iza nas. Oni koji su mu se najviše približili posteći, obavljajući namaze, davajući zekat i sadaku, jutros imaju najozbiljnije razloge za radost. Bajram je radost zaslužene milosti, posijanog trajnog dobra i dobročinstva. Vjerujemo da je mnoge ramazanska disciplina uvela u tokove zdravih navika, čestitosti i dobrote. Poruka Bajrama je da dostignute vrijednosti učinimo trajnim životnim načelima, jer je Allahova vjera objavljena na dobrobit čovjeka.

Ramazan nas je vodio stazama zajedništva, da ne  bježimo jedni od drugih, već da u svakoj nedaći i kušnji hrlimo jedni ka drugima.

Allah Uzvišeni kaže u Kur'anu: „I potpomažite se u dobročinstvu i bogobojaznosti, a nemojte se potpomagati u grijehu i neprijateljstvu“.

Svjesni ozbiljnosti ove naredbe, izlazeći iz Ramazana, obavezujemo se da ljudima budemo pomagači u pozitivnim stremljenjima, dobročinstvu, čestitosti. I više od toga, na svakom vjerniku je da otkriva zaboravljene vrijednosti i da ih širi u svom okruženju.

Nekada je dovoljno dobra ne prećutati zlo, a ono se u svom najgorem obliku desilo juče u haremu Poslanikove džamije u Medini. Terorizam koji se poziva na islam udario je na simbole islama i odnio četiri ljudska života. Prema islamskom učenju Medina je harem, sveti zaštićeni prostor u kojem je svaki prestup teži grijeh, a svako dobro djelo kod Boga vrednije. Harem bi trebao biti i zaštićeni prostor u kojem se hodočasnici koji su na svome putu ka Meki ili oni koji posjećuju Poslanikovu džamiju i njegov mezar u njemu osjećaju sigurno.

Kome ni nakon ovoga nije jasno da ova nasilna ideologija nema nikakve veze sa idealima islama, njemu nikakvi dokazi neće pomoći.

Cijenjeni vjernici,

Nemoguće je u ovom važnom trenutku prećutati uvredu, ne ukazati na nepravdu. Sa ovog časnog mjesta podsjećam vas i kompletnu javnost na uvrede objavljene u prvom tomu Riječnika Crnogorskog narodnog i književnog jezika. Riječ nije samo trag i instrument izražavanja, njome se formira stav i sud o onome o čemu se govori. Govor mržnje prema nacionalnim i vjerskim vrijednostima pripadnika Islamske zajednice ne smije biti nazivan naukom, a još manje slobodom izražavanja. Autori Riječnika bi trebali imati na umu da od  temeljnih osnova kulture je da svakoga zovete onako kako vam se on sam predstavi, ne onako kako vama godi da ga zovete. Časna dužnost koju obnašam mi ne dozvoljava da dopustim da se sloboda izražavanja u Crnoj Gori jednači sa vrijeđanjem i riječima mržnje i omalovažavanja prema muslimanima. Mi promovišemo poštovanje svačije posebnosti, i u najmanju ruku očekujemo da viševjekovna posebnost muslimana ove zemlje bude adekvatno poštovana, posebno u važnim publikacijama.

Poštovani vjernici,

Napredni svijet nema genijalnost u genima. Kolektivni, kao i uspjeh pojedinaca je plod društvenog stava prema napretku. Razvijena društva napreduju zato što podržavaju neuspješnog dok ga ne učine uspješnim. Sa druge strane, nazadna društva propadaju zato što se okome na uspješnog sve dok ga ne učine gubitnikom. Islam nas obavezuje da pomažemo slabima, ne jednokratno, već sve dok ih učinimo jakima. Allah ništa i nikog nije stvorio uzalud. Ako je stvorio slabog čovjeka, i on sigurno kod Allaha vrijedi.  

Zato je misija vjernika na ovom svijetu da u svakom čovjeku otkriva skrivene potencijale dobrote i vrijednosti, a ne da traga za slabostima i hrani se kritikama.

Od Ramazana smo naučili da se do uspjeha ne dolazi praznim željama,  već trudom i predanom angažovanošću. U Ramazanu smo do uspjeha i nagrade dolazili trudom i odricanjem, ne čežnjom i besposlenim nadanjem.

Omer r.a., je govorio besposličarima: „Mrsko mi je da vas gledam besposlene, da ne radite ni za Dunjaluk ni za Ahiret“. Ramazan je bio škola truda i predanosti, a svi njegovi zajednički ibadeti poziv da se ne otuđi čovjek od čovjeka.

U ovom mubarek bajramskom jutru, molimo Allaha dž.š., da nam podari snage da slabijima od sebe budemo oslonac, a da jači od nas budu nama oslonac. Molimo Allaha, dž.š., da nam podari razboritosti u riječima i djelima, da Ga uvijek molimo za mir, da naše riječi budu riječi mira, da naša djela budu djela mira. Molimo Allaha da pomogne obespravljene, usreći nesrećne, obveseli tužne, nagradi dobročinitelje, oprosti griješnike, uputi zalutale!

Draga braćo u vjeri, neka vam bajramska radost donese duhovnu i tjelesnu relaksaciju, porodičnu sreću, blagostanje, mir i napredak!

Sa ovom časnog mjesta, u ovom bajramskom jutru, u svoje i u ime Islamske zajednice u Crnoj Gori, svim pripadnicima islama u zemlji i dijaspori, srdačno želim:

Bajram Šerif Mubarek Olsun!

Osmanagića džamija u Podgorici, 5. jula 2016.

 

Reis Rifat Fejzić

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.