Bajramska hutba reisa Fejzića u Vezirovoj džamiji u Gusinju

Vezirova džamija u Gusinju
Vezirova džamija u Gusinju

Gusinje – Neka je hvala Uzvišenom Allahu, Gospodaru svih svjetova. Njemu zahvaljujemo na svakoj blagodati koju nam je darivao. Zahvalni smo mu brojem svakog zla od kojeg nas je sačuvao. Neka je salavat i selam na našeg miljenika i poslanika Muhammeda, s.a.v.s., sljedbenike njegove iskrene, porodicu čistu, i sve vjernike i vjernice koji stazom njegovom koračaju!

 Braćo u vjeri,

Bajramski dani čijim je svjetlom Allah dž.š., danas obasjao Zemlju, radost je dočekana. Naša radost biva potpuna onog momenta kada obavezu koju smo primili od Allaha, upotpunimo i okončamo. Tada je naše zadovoljstvo i radost na vrhuncu. Upravo ramazan, kojeg nam je Allah povjerio u emanet, trideset dana je disciplinovao naš karakter, liječio naše tijelo, topio led sebičnosti sa naših srca, zbližavao udaljene, okupljao rasturene. Kada bi nas neko upitao: „Čemu vas je ramazan učio trideset dana“?  Mogli bi dati jednostavan odgovor: „Ramazan nas je učio da budemo ljudi“. Istinska čovječnost  je da vjernik osjeti odgovornost i obavezu prema drugima.  Časno poglavlje Kur’ana, el-Maideh počinje riječima:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا أَوْفُوا بِالْعُقُودِ

„O vi koji vjerujete, ispunjavajte obaveze!“

Ramazan nas je disciplinovao da odgovornošću prema postu, i svim ramazanskim ibadetima, postanemo svjesni veličine naredbe iz pomenutog ajeta. Naučismo ramazanom da: Preuzeti obavezu nije isto što i ispuniti je. Preuzimanje obaveze je formalnost, riječ. Njeno ispunjavanje zahtijeva odgovornost, pažnju, posvećenost, sve ono čemu smo se posvetili proteklih dana.  Bajram nas opominje da nam on ne donosi izuzeće od preuzetih obaveza. Ako danas prestaju ramazanske obaveze, naše porodične, profesionalne, moralne, vjerničke obaveze ne prestaju.

Ispunjavanje preuzetih obaveza nije samo karakteristika korektnog čovjeka današnjice. Korektnost u bilo kom segmentu života, dio je imana!  To nam je poručio naš poslanik, Muhammed, s.a.v.s., kada je, u hadisu kog bilježi imam Hakim, rekao:

إن حسن العهد من الإيمان

„Ispunjavanje preuzetih obaveza je od imana“.

Ovog bajrama, iz ovog vezirskog grada, sa mimbera Vezirove džamije, u duhu pomenutih svetih riječi, poručujem svim muslimanima sa kojima dijelimo istu sudbinu: Moramo biti krajnje iskreni prema sebi! Moramo priznati svoje propuste, jer je to jedini put da ih spriječimo u budućnosti. Plavo-gusinjski kraj je žrtvovao i preživio mnoga odricanja. Da je samo razdvajanje porodica, hidžreta i iseljeništva, dovoljno bi bilo odricanja. Bilo je trenutaka kada su slavni preci ovih krajeva bili prisiljeni na odricanje od vlastite vjere. To je ono na šta gusinjani nikada nisu pristali. Kao da su i tada, u prošlosti, duboko i intimno bili pomireni sa mudrošću koja kaže: „Ponekad nije važno ono što čovjek daje, nego je važno ono čega se odriče.“ Korektnost koju možemo učiti od Plavo-Gusinjskih predaka je upečatljiva i vrijedna pažnje. Oni su pristajali dati i svoje imetke, i svoju lagodnu budućnost, i sve što su imali na ovom svijetu, ali nikako nisu pristali da se odreknu svoje vjere. Jer, ono što su dali i što su vijekovima davali i do danas nastavili da daju, nije ih učinilo slabima,  da se odreknu onog što je njihov identitet.

Braćo vjernici, prema sebi preuzetu obavezu upotpunimo, dovedimo je do savršenstva, kako smo se trudili da svoj ramazan dovedemo do savršenstva. To je poruka našeg bajrama. Ono čega smo se decenijama odvikavali, sve privilegije i prava koja su kroz različite mračne periode prošlosti, sve su to ožiljci na našoj spoljašnjosti. Zbog tih ožiljaka, mnogi Plavo-Gusinjani su se otisnuli širom svijeta. Ali, cijenjena braćo, najopasniji su ožiljci koji ostanu unutra. Ožiljci na duši, kolektivnoj svijesti muslimana. To su ožiljci kojima trebamo posvetiti pažnju.

Imamo vjeru u kojoj je dovoljno prostora za svo dobro ovog svijeta. Nećemo dozvoliti da nam se proda tvrdnja da je naša vjera militantna, nasilna i gruba, jer ova zemlja na kojoj jesmo svjedoči da je islam ovdje uvijek značio mir. Poručujemo svima da islam ne otvara frontove, već dijaloge. Islam govori argumentima, ne oružjem. Oružja se hvata onaj ko nema argumenata.

Braćo u vjeri,

Kaže jedna mudra izreka: „Pričalo mi je more o svojoj veličini, snazi i svemu što živi u njemu. Pričao sam moru o islamu, pa je vidjelo koliko je malo“. I svaka moja riječ bila bi mala da dočara poštenje, čestitost i darežljivost gusinjana i plavljana, kako ovdje u Plavsko-Gusinjskoj dolini, tako i onih u dijaspori kojih je nekoliko puta više nego u zavičaju.  Lično sam imao čast da budem gost ovih časnih ljudi nekoliko puta u Americi,  i u ovom svečanom danu, sa ovog svetog mjesta želim da im se zahvalim za sve što su uradili kako za svoj kraj tako i za svoju Islamsku zajednicu.     

Iskoristimo ove bajramske dane u iskrenoj ljubavi prema svim ljudima. Ovi su dani prilika da se zavađeni pomire, dugovi vrate, uvrede oproste, steknu nova prijateljstva.

U ime Islamske zajednice u Crnoj Gori i svoje lično ime, svim muslimanima želim hairli i bereketne bajramske dane, da ih u Allahovom zadovoljstvu, miru, slobodi i rahatluku provedete!

Bajram šerif mubarek olsun!

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.