Bajramska hutba (besjeda) reisa islamske zajednice u Crnoj Gori Rifata ef. Fejzića

RifatFejzic2_zps004eaa2fZahvaljujemo se Allahu Uzvišenom brojem blagodati Njegovih, znanih i neznanih.Veličinom moći Njegove tražimo utočište od slabosti svake. U okrilju nepresušne milosti Njegove tražimo oprost za grijehe i propuste naše. Neka je salavat i selam na svjetiljku čovječanstva, Allahovog miljenika Muhammeda, njegovu porodicu uzoritu i ashabe plemenite.
Onoga koga Allah na pravi put uputi – niko u zabludu ne može odvesti, a onoga koga On u zabludi ostavi – niko na pravi put ne može uputiti. Svjedočimo da je samo Allah Bog i da je Muhammed Njegov rob i Njegov poslanik, koga je On uistinu poslao da radosnu vijest donese i da opomene, prije nego što nastupi Sudnji čas
Poštovana braćo:
Uvaženi i dragi vjernici, poštovani prijatelji i svi koji pratite klanjanje Bajram-namaza kraj malih ekrana,
Danas je dan u kojem svi zajedno svjedočimo radost i sreću u našim dušama, u našim domovima i u našem okruženju.
Ovo je dan kada čovjek preuzima nagradu za ono što je u ime Boga učinio. Nagradu za odricanje od onoga što mu je inače, dopušteno. Ta nagradu nama pripada zato što smo bili strpljivi, što smo kroz samokontrolu pokazali i sebi i drugima da ono ljudsko još uvijek živi u nama. Bajramska radost je upravo za one koji su mjesec ramazan shvatili kao mjesec vraćanja svome Gospodaru i iskonskoj naravi. Zato je ramazan odabrani mjesec i naš najdraži gost kojeg smo dočekali i ispratili kako su ga dočekivali i ispraćali Muhammed, s.a.v.s., i njegovi ashabi, a za kojeg je u hadisu rečeno da donosi oprost prijašnjih grijeha. Zato je ovo dobra prilika da se sazna da nema nagrade bez truda i odricanja, jer čovjek ništa ne može postići na ovom niti na Onom svijetu ako se ne trudi (لقد خلقنا الانسان في كبد) „Čovjeka smo stvorili da se trudi“ (El-Beled: 5); (يايها الانسان انك كادح الي ربك كدحا فملاقيه ) „Ti ćeš, o čovječe, koji se mnogo trudiš, trud svoj pred Gospodarom svojim naći“ (El-Inšikak:4). “I reci: Trudite se! Allah će trud vaš vidjeti, a i Poslanik Njegov i vjernici, i vi ćete biti vraćeni Onome koji zna nevidljivi i vidljivi svijet, pa će vas o onome što ste radili obavijestiti.”(Et-Tevba, 105).
Ovo nikako ne znači da je Bajram samo za postače, nego je i za one koji nisu postili, ali koji imaju namjeru da ramazan sljedeće godine bolje dočekaju. Srećni su oni koji dočekuju i ispraćaju mjesec ramazan u postu, a nesrećni su oni koji ne razlikuju ramazan od ostalih mjeseci.
Sve što dolazi je blizu. Brzo je došao i bajram, koji je pečat uspješne predanosti ibadetu i povratka Allahu. Naš post i naše nafile, naša sadaka i međusobno praštanje, krunisane su ovim mubarek danima. Ovo su dani najveće radosti vjernika na kugli zemaljskoj. U svojoj mudroj knjizi, Kur'ani-Kerimu, Allah Uzvišeni kaže:
و لكل درجات مما عملوا
„I svima će pripasti nagrada prema onome što su radili“. El – ahkaf (19. Ajet)
Iz ovog ajeta razumijemo da razlika u veličini djela uzrokuje razliku u veličini nagrade. Svima koji su iskreno i ispravno činili dobro, robovali Allahu i živjeli po njegovoj vjeri, pripašće nagrade onoliko koliko su u svojim djelima bili posvećeni postizanju Allahovog zadovoljstva. Kažu učenjaci da se stepeni nagrade u ovom ajetu odnose i na stepene kazne prema veličini zlih djela i nevjerovanja.
Kako smo svjesni da sve što dolazi je blizu, također smo svjesni da sve što prolazi za sobom ostavlja pouku. Pouka ramazana koji je prošao mogla bi se izraziti rečenicom: „Gorka činjenica je bolja od slatke obmane.“ Činjenica je da nam je ramazan otkrio koliko smo slabi, nekadri, ovisni o osnovnim tjelesnim potrebama. Ova pouka je korisnija od obmane da smo moćni, neovisni, snažni. Ramazan nam je ostavio savjet odakle da crpimo svoju snagu. Naša snaga je u džematu, koji nas je ramazanskim danima i noćima okupljao. Znajmo da je i najslabiji među nama jak, kada se priključi džematu, zajednici muslimana. Isto tako, i najsnažniji među nama je slab, ako je prepušten sam sebi i nema ga u džematu. Muhammed, s.a.v.s., je rekao: „Allahova podrška je nad zajednicom, nad džematom“. Stupanjem u džemat, stavljamo se pod zaštitu svemoćnog Allaha, dž.š.
Ramazan nas je naučio da smo dužni brinuti jedni o drugima, makar nas oni kojima želimo pomoći napadali. Kažu mudri: „Kada te braća gađaju ciglama, ne uzvraćaj im. Sakupi cigle i sagradi im kuću“. U tom smislu, Muhammed, s.a.v.s., nas je podučio da su muslimani kao građevina, čije sastavni djelovi prožimaju i podupiru jedan drugog.
Svjedoci smo da djelovi muslimanskog svijeta preživljavaju najgore trenutke u svojoj skorašnjoj historiji. Prepušten je hipokriziji velikih sila i sopstvenoj nemoći da se odupru od katila (nasilnika) koji se ne boji Boga niti je sažaljiv prema Božijim robovima. Gaza u Palestini i muslimani Mijanmara su simboli ljudskog stradanja ali istovremeno i hrabrosti da savremenim faraonima kažu da imaju pravo na život, dostojanstvo, vjeru, imetak i potomstvo. Muslimani u Crnoj Gori daju punu podršku palestinskom junačkom narodu; onom djetetu sa kamenom u ruci, onoj majci sa suznim očima, onom starcu sa hasurom po ruci i onom hrabrom gaziji iz Gaze, koji nema drugi izbor osim da brani dostojanstven život i bude svoje na svome.
Gaza je mrlja na savjesti savremenog čovjeka koji mirno posmatra kako palestinske djeca ginu na plaži.
Istočnjačka poslovica glasi: فاقد شيئ لا يعطيه لغيره „Onaj koji nešto nema, ne može to dati drugima“. Tako da savremene civilizacije, navodni borci za ljudska prava, nemaju u sebi ljudskosti i smisla za pravdu, pa je stoga ne mogu pružiti drugima, bili oni Palestinci, Bošnjaci, Albanci, Turci ili neki drugi.
Mi moramo uzeti pouku iz tih dešavanja. Muslimani u Crnoj Gori naša braća Bošnjaci, Albanci, Romi, uvijek su bili oslonac jedni drugima. Tako treba da bude i ubuduće. Raskol među muslimanima je nesreća za sve nas. Zato, radujem se da danas ovdje u ovom Islamskom centru i džamiji Selimija vidim da su braća muslimani rame uz rame. Kako su ovu džamiju uz pomoć naše braće iz Turske zajedno gradili i sagradili, tako treba da izgrađuju mostove saradnje u budućnosti, a sve za dobrobit naše zajednice za koju živimo.
Dozvolite mi da sa ovog časnog minbera najavim i dalji progres Islamske zajednice u Crnoj Gori; Znate da smo završili velike projekte, među kojima je i ova džamija, kao i dvije džamije u Starom Baru, ali ćemo isto tako započeti niz drugih projekata širom naše zajednice.
Za sve to potrebna nam je i vaša podrška. Bez nje mi to nećemo moći završiti. Mi moramo usmjeriti svoju snagu na jačanju infrastrukture islamske zajednice u Crnoj Gori koja svoj trud i rad bazira na obrazovanju i odgoju muslimanskih generacija.
Na kraju, siguran sam da će današnje Bajramsko slavlje i ramazanska inspiracija ojačati ono što je poznato u arapskom jeziku kao Sumud (الصمود), VJEČNU MORALNU SNAGU, kako bi se stvorio bolji život za sve, a posebno za siromašne.
Svima nama u ovome mubarek danu neka Uzvišeni daruje Svoj blagoslov. Molim Ga da prema nama bude milostiv, da ukabuli naša dobra djela i oprosti nam grijehe koje smo počinili.
Molimo Allaha za spas naših duša, za oprost našoj braći i sestrama i za dobro našem narodu i domovini.
Podijelimo radost bajrama s braćom i sestrama, komšijama i prijateljima. Molim Allaha da bolesnima dadne brzo ozdravljenje, a nevoljnicima olakša njihove terete.

Bajram šerif mubarek olsun!
Gezuar bajramin!
كل عام و انتم بخير

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.