Bajram obilježen u Rožajama

Bajram obilježen u Rožajama
Bajram obilježen u Rožajama

Rožaje – Dok avlije mirišu i širom svijeta muslimani svom blagdanu se raduju odbor IZ-e je također priredio poseban program kako bi obilježili Bajram na njemu prikladan način i proveli prvi bajramski dan u radosti i veselju.

Nedjelja, 19.08.2012. godine, je bio prvi dan Bajrama ove godine i u njemu se, uglavnom, omladina Rožaja raduje Bajramu, nažalost, veliki broj njih na neprikladan i islamski nedozvoljen način. Odbor islamske zajednice Rožaje se potrudio da malo pomogne na mijenjanju ove slike i načina proslave Bajrama, te je organizovao bajramsku manifestaciju “Nek mirišu avlije” na kojoj smo za promjenu mogli čuti, vidjeti i doživjeti samo ono što dolikuje ovom blagdanu.

Enis ef. Burdžović
Enis ef. Burdžović

Raduje nas to što smo jedan zavidan broj mladića i djevojaka privukli i umjesto na nedozvoljene bajramske žurke ubijedili ih da budu sa nama i čuju nešto korisno i za dušu prijatno.

Uvodno ašere je proučio hafiz Abdullah Gulhan, musafir iz Turske, a u ostatku večeri smo uživali u slušanju ilahija i kasida ali i sevdalinki u izvjedbi amaterskog hora “Behar”. Predavanjem je ovu večer obogatio i ukrasio rado viđeni predavač uvaženi profesor Enis ef. Burdžović koji je govorio o bajramskom veselju i potrebi i obavezi muslimana da se raduju i uz veselje obilježe naše najveće blagdane, Bajrame. Također, spomenuo je da i to naše veselje treba biti umjereno u granicama onoga što je dozvoljeno, rekavši da i ono “sa mjerom treba biti sa vjerom”. Predavanje je bilo posvećeno i akcentuirano na omladinu i omladinske potrebe u današnjem vaktu.

Uzvišenog Allaha molimo da trud svih onih koji se trude da makar i skromnim doprinosom promijene stanje muslimana na bolje nagradi onako kako On najbolje zna.

 

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.