Ambasador Egipta posjetio Islamsku zajednicu u Crnoj Gori

22Podgorica – Danas, 23.10.2013.godine, nerezidentni ambasador Arapske Republike Egipta, njegova ekselenncija Muhammed Abdel-Hakem posjetio je Islamsku zajednicu u Crnoj Gori. Njega su u sjedištu Mešihata primili rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe Enis ef. Burdžović i sekretar medrese „Mehmed Fatih“, Amer ef Šukurica. U okviru službene posjete Crnoj Gori, ambasador Egipta se interesovao za položaj Islamske zajednice u Crnoj Gori. Enis ef. Burdžović je ambasadoru Abdel-Hakemu poželio dobrodošlicu, prenijevši mu selame reisa Rifata ef. Fejzića koji zbog službenog odsustva nije mogao biti prisutan današnjem prijemu. Enis ef., je gosta upoznao sa trenutnim stanjem, ističući bitnost sve upornijeg institucionalizovanja bitnih pitanja od interesa za islam i muslimane u Crnoj Gori.

Analizirani su mogući načini pospješivanja saradnje između Islamske zajednice i Ministarstva vakufa Egipta. Ocijenjeno je da su prvi koraci učinjeni redovitim ramazanskim misijama hafiza iz Egipta koji posjećuju Islamsku zajednicu. Bilo je riječi i o mogućnostima profesionalnog usavršavanja imama i vjerskih službenika kroz tromjesečne obuke na Al-Azharu u Kairu. Također, bilo je riječi i o nastavku procedure akreditacije medrese „Mehmed Fatih“ od strane Al-Azhara, kako bi njeni đaci mogli studirati na ovom prestižnom sveučilištu. Ova procedura je političkim previranjima i promjenama u Egiptu bila znatno usporena.

1Enis ef. Burdžović je naglasio da muslimani u Crnoj Gori pomno prate dešavanja u Egiptu, svjesni da islamski svijet od ove velike zemlje mnogo očekuje. Domaćini su naglasili očekivanja da će se u skorije vrijeme prilike u Egiptu normalizovati, te da će se naći dovoljno kapaciteta da se sa vojnog pređe na civilni – demokratski sistem vlasti, u skladu sa plemenitim učenjima islama.

Ambasador Abdel-Hakem je izrazio zadovoljstvo prilikom da se podrobnije upozna sa pomacima u Islamskoj zajednici, te naglasio da će se založiti da potrebama Islamske zajednice izađe u susret i pruži podršku, te se zahvalio domaćinima na srdačnom prijemu.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.