Ambasada SAD potvrdila podršku multietničkoj i demokratskoj Crnoj Gori

Povodom napada na Bošnjake i njihovu imovinu u Crnoj Gori neposredno nakon objave rezultata izbora u Crnoj Gori, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) kontaktirao je relevantne političke institucije zatraživši da obrate pažnju na postizbirna dešavanja u Crnoj Gori. Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori je u odgovoru KBSA navela da će aktivno podržavati multietničku i inkluzivnu Crnu Goru.

“Zahvaljujemo se na vašem pismu od 6. septembra u kojem ste podijelili svoju zabrinutost u vezi s neprijateljstvima usmjerenim protiv bošnjačke zajednice nakon izbora u Crnoj Gori. Koristim ovu priliku da vas uvjerim da je ambasada SAD u Crnoj Gori pomno pratila situaciju i prijavljene incidente shvatamo vrlo ozbiljno. Nedavno sam se susrela sa reisom Islamske zajednice u Crnoj Gori kako bih podijelila našu zabrinutost, koje su takođe javno iznesene”, navodi se pismu koje potpisuje ambasadorka Džudi Razjing Rajnke, objavljenom na sajtu Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike.

Islamska zajednica u Crnoj Gori, navodi se u pismu ambasadorke, uvijek je igrala važnu ulogu na putu Crne Gore ka evroatlantskim i evropskim integracijama i davala je poticaj za provođenje reformskih procesa i usvajanje modernih demokratskih vrijednosti. Kao takav, njihov kontinuirani doprinos je presudno važan za podršku multikulturalnoj Crnoj Gori, kao članici NATO-a i budućoj članici EU.

“Sjedinjene Američke Države će i dalje biti solidarne sa bošnjačkom zajednicom u Crnoj Gori i aktivno podržavati multietničku i inkluzivnu Crnu Goru”, kaže se između ostalog u pismu ambasadorke.

Izvor: cdm

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.