27. noć Ramazana u Pljevljima obilježena na tradicionalan način

slika 1Pljevlja – Povodom 27 noći mjeseca Ramazana u Husein pašinoj džamiji u Pljevljima, održan je tradicionalan program Sakal-i-Šerif, koji je po svom obliku jedinstven na ovim prostorima.
Naime po predanju u Husein pašinoj džamiji se duže od dva vijeka čuva vrlo rijedak eksponat-dlaka iz brade poslanika islama Muhammeda a. s., za koje se veže i tradicionalna manifestacija koja se održava svake godine uoči 27 noći mjeseca Ramazana.
Razlog zbog čega je ovaj eksponat donesen baš u Pljevlja, treba tražiti prije svega u značaju koji su Pljevlja zauzimala u prošlosti, jer su bila važno mjesto na Carigradskom drumu, koji je ovuda prolazio na pravcima Dubrovnik i Sarajevo. Neki drže da je ovo najviše odlikovanje koje je sultan mogao dati jednom mjestu za određene zasluge.
Nakon završetka teravije namaza eksponat se izlaže u džamiji i tu noć Husein pašinu džamiju posjeti i po nekoliko hiljada vjernika. I ovaj put su Pljevljaci u velikom broju prisustvovali tradicionalnom programu, kao i brojni gosti iz susjednih gradova.
Ovaj put u Pljevljima je boravila grupa izvođača duhovne muzike „Bišaret“ iz Isfahana, koji su posredstvom Kulturnog centra Islamske republike Iran iz Beograda započeli posjetu Mešihatu Islamske zajednice u Crnoj Gori, gdje će boraviti narednih nekoliko dana. Svojim programom predstaviće se islamskim vjernicima u Baru i Tuzima. Pod pokroviteljstvom Kulturnog centra Islamske republike Iran i Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori u Pljevljima je u restoranu „Trebovina“ priređen iftar za veliki broj zvanica. Programu je prisustvovao i izaslanik reisa islamske zajednice u Crnoj Gori Rifata ef. Fejzića sekretar Mešihata Fuad ef. Čekić koji je održao predavanje u Husein pašinoj džamiji na temu – značaj 27 noći mjeseca Ramazana.
„Draga braćo i poštovane sestre! Mi se večeras nalazimo u najveličanstvenijoj noći, koja je vijednija od svih ostalih noći. Ona je vrijednija od dana kada je rođen poslednji Božji poslanik Muhammed a. s. Od ove noći on nije bio samo Muhammed, on je postao Muhammed alejhiselam, poslednji Božiji poslanik. Od ove noći čovječanstvo je počastvovano tekstom Kur'ana uzvišenom Božijom riječju. Mi danas imamo isti tekst Kur'ana koje su čitale prve generacije muslimana i to je najveća blagodat koja je data čovječanstvu.
Draga bračo, nemojte večeras štedjeti na svome bdijenju. Noćas veličajte i slavite Allaha dž. š, učite iz Kur'ana ono što znate i ponavljajte više puta, tražite milost od Allaha dž. š. jer ova poslednja trećina ovog mjeseca je obilježena kao izbavljenje od džehenemske vatre i tražite od njega dženet“, između ostalog istakao je Fuad ef. Čekić.
U svečanom programu u Husein pašinoj džamiji učestvovao je i hor „Husein paša“, a manifestacija je trajala do ranih jutarnjih sati.

slika 2 slika 3 slika 4 slika 5 slika 6 slika 7 slika 8

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.