27 noć mjeseca Ramazana u Pljevljima obilježena na tradicionalan način

27 noć  mjeseca Ramazana u Pljevljima
27 noć mjeseca Ramazana u Pljevljima

Pljevlja – Povodom 27 noći mjeseca Ramazana u Husein pašinoj džamiji u Pljevljima, održan je tradicionalan program Sakal-i-Šerif, koji je po svom obliku jedinstven na ovim prostorima.

Naime po predanju u Husein pašinoj džamiji se duže od dva vijeka čuva vrlo rijedak eksponat-dlaka iz brade poslanika islama Muhammeda a. s. Za koje se veže i tradicionalna manifestacija koja se održava svake godine uoči 27 noći mjeseca Ramazana.

Nakon završetka teravije namaza eksponat se izlaže u džamiji i tu noć Husein pašinu džamiju posjeti i po nekoliko hiljada vjernika. I ovaj put su Pljevljaci u velikom broju prisustvovali tradicionalnom programu, kao i brojni gosti iz susjednih gradova, Goražda, Sarajeva, Prijepolja, Bijelog Polja i drugih mjesta.

Hor u Pljevljima
Hor u Pljevljima

Razlog zbog čega je ovaj eksponat donesen baš u Pljevlja, treba tražiti prije svega u značaju koji su Pljevlja zauzimala u prošlosti, jer su bila važno mjesto na Carigradskom drumu, koji je ovuda prolazio na pravcima Dubrovnik i Sarajevo. Neki drže da je ovo najviše odlikovanje koje je sultan mogao dati jednom mjestu za određene zasluge.

Ovaj put u Pljevljima je boravio i direktor Iranskog kulturnog centra iz Beograda, sa horom duhovnih pjesama iz Irana, u čijoj organizaciji je i priređen iftar za veliki broj zvanica. Programu je prisustvovao i reis islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić, kao i umjetnički direktor hora podgoričke medrese „Mehmed Fatih“ i profesor turskog jezika Sadmir Hadžijić.

Iftar u Pljevljima
Iftar u Pljevljima

Iftaru u Pljevljima su prisustvovali i predsjednik Bošnjačke stranke i ministar u Vladi Crne Gore Rafet Husović, potpredsjednik Osman Nurković, poslanik u parlamentu Crne Gore dr. Amer Halilović, delegacija BS iz Rožaja predvođena predsjednikom Huseinom Kurtagićem i Mirsadom Džudževićem, članovi opštinskog Odbora BS u Pljevljima koje je predvodila predsjednica Kenana Strujić, kao i brojni gosti.

                                                                                      Jakub Durgut

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.