Davutoglu: Turska će nastaviti da jača vjerske i obrazovne institucije Islamske zajednice u Crnoj Gori

posjeta baruBar –Turska će nastaviti da pomaže razvojne projekte u Crnoj Gori, kao i jačanje vjerskih i obrazovnih institucija Islamske zajednice, kazao je ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu koji je obišao Stari Bar i posjetio objekat Islamskog centra čiji su radovi u završnoj fazi i koje finansira Turska razvojna agencija TIKA.

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić bio je domaćin ministru vanjskih poslova Turske, tokom njegove posjete Baru.

– Mi imamo dobre odnose sa svim zemljama Balkana, a sa Crnom Gorom posebno. Naši  odnosi su u stalnom napredovanju u političkoj, ekonomskoj i kulturno-obrazovnoj sferi. Pripadnici islama ovdje, u Baru i Crnoj Gori su dobar most koji povezuje naše dvije države, naglasio je Davutoglu.

Potpredsjednik Skupštine Suljo Mustafić je istakao da je posjeta ministraDavutoglua veoma značajna i da na najbolji način potvrđuje opredijeljenost Turske da razvija dobre odnose sa Crnom Gorom.

– Crna Gora je multinacionalna i multivjerska država, koja ide putem evropskih i NATO integracija,  Njena stabilnost počiva na unutrašnjem skladu različitih vjera i nacija. Islamska zajednica je najvažnija inajtrajnija  institucija ovdašnjih muslimana i veoma je značajno što pomažete ovakve projekte kao što je Islamski centar u Baru, najveći objekat ovog sadržaja u Crnoj Gori i u region, kazao je Mustafić.

Mustafić je  istakao da Crna Gora i Turska imaju odnose u stalnom usponu.

– Ovaj projekat i brojni drugi koje finansira TIKA širom Crne Gore, škole, vodovode, bolnice i druge infrastrukturne objekte služe svim građanima naše države. Isto tako u usponu je naša privredna saradnja i povećan broj turskih investicija ovdje, dodao je Mustafić.

On je posebno istakao ulogu i doprinos ambasade Turske i TIKE  u jačanju odnosa i realizaciji brojnih projekata.

Skupu i zajedničkoj molitvi, džumi namazu u Starom Baru prisustvovali su i član Mešihata Amer Šukurica, predsjednik Odbora Islamske zajednice u Baru Ćazim Alković, potpredsjednik Kemal Zaganjor, predsjednik Odbora za izgradnjuBajazit Karađuzović, ambasador Turske Mehmed Nijazi Tanilir, direktor TIKEMustafa Jazidži i drugi zvaničnici, kao i brojni vjernici.

www.portalanalitika.me

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.