Univerzitet Crne Gore izjednačio vjerske škole i gimnazije

Senatori će se na današnjoj sjednici izjasniti o predloženom izmijenjenom pravilniku o bližim uslovima i postupku upisa u prvu godinu osnovnih studija Univerziteta Crne Gore, kojim su, za razliku od pređašnjeg, prepoznate licencirane srednje vjerske škole kao odgovarajuće za upis na svaki državni fakultet.
Tom izmjenom su, na neki način, srednje vjerske škole izjednačene sa gimnazijama, jer su jedino te obrazovne ustanove bile prepoznate kao one koje omogućavaju đacima prohodnost ka bilo kom fakultetu.

U Crnoj Gori jedina licencirana srednja vjerska škola je Medresa u Tuzima, a ukoliko se usvoji pravilnik, đacima će već od studijske 2018/2019. godine biti otvorena vrata za upis na sve studijske programe UCG, kao i gimnazijalcima, bez polaganja diferencijalnog ispita, što nije slučaj sa ostalim srednjoškolcima.

Medicinski fakultet, na primjer, do sada je bio “dostupan” samo gimnazijalcima i onima koji su završili medicinsku školu, ali su izmijenjenim pravilnikom sada obuhvaćeni i učenici srednje vjerske škole. Ista situacija je i na Muzičkoj akademiji, koja je do sada “dozvoljavala” nesmetan upis jedino gimnazijalcima i đacima iz srednje stručne muzičke škole. Slično stanje je i na Pomorskom fakultetu, gdje su za upis Nautike i pomorskog saobraćaja kao odgovarajuće obrazovne ustanove prepoznate gimnazija, pomorska, mašinska, saobraćajna, brodarska škola, a sada i srednja vjerska škola.

 

 

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.