Ramazanski običaji u gradovima Turske

ramazanski-obicaji-u-gradovima-turske-_trt-bosanski-21833Turska – Ramazan se u Turskoj naziva i sultanom ostalih jedanaest mjeseci… Ispred pekara čeka se u redovima za vruće ramazanske lepinje, čim se oglasi ezan post se prekida dovom i hurmama. Nakon višesatnog suzdržavanja, stomaci se pune posebnim ramazanskim poslasticama i počinje zabava koja traje od iftara do početka teravih namaza.

“Sele-sepet” fešte u Samsunu

Fešta koja se održava u noći sa 14. na 15. dan ramazana i koja je poznata po nazivu “Sele-sepet”, i dalje je veoma posebna, pogotovo za djecu.

Djeca tu noć obilaze kuće po mahali sa lampama i korpama, takozvanim „sele-sepetima“ i sakupljaju bakšiš. Djeca od nekog dobiju novac, od nekoga bombone, kolačiće ili čokoladu. Ono što sakupe djeca stavljaju u korpe koje nose. Šetajući od vrata do vrata djeca domaćinima pjevaju i prikladne pjesmice.

Tradicija orkestra u Amasyi

U Amasyi je i danas živa tradicija iftara uz muziku od prije 150 godina. Narod se okuplja na iftarske sofre oko Tvrđave Amasya na brdu Haršena, najvišem mjestu koje dominira gradom, gdje iftare uz muziku gradskog orkestra.

Tradicija koju je započeo guverner Amasye, Zija Paša, 1860-tih godina, tako što je na tvrđavi Amasya obilježavao početak ramazana uz muziku davula i zurne, za narod Amasye još uvijek ima posebno značenje.

U Erzurumu daruju se djeca koja prvi put poste

U Erzurumu djeca koja prvi put poste dobijaju različite poklone, u kuće zaručenih djevojaka nose se iftarska jela i pokloni.  U kućama i džamijama, prouči se 1001 hatma Kur'an-i Kerima, a on najbolje odražava duh ramazana…

Iftari zanatlija u Konyi

Jedan od obaveznih ramazanskih običaja su iftari na kojima učestvuje više ljudi. Zanatlije pozivaju svoje komšije iz susjednih dućana da zajedno iftare, zajedno se i odmaraju od napornog radnog dana uz iftar.

U 51 džamiji u Konyi klanja se teravih-namaz sa hatmom. U džamiji Esrefoglu u mjestu Beyšehirli, nedaleko od Konye, vjernici po izlasku sa teravih namaza bivaju počašćeni osmanskim šerbetom.

“Karađoz i Hadživat” u Bursi

Bursa je poznata kao mjesto gdje i danas živi pozorište sjenki, Karađoz i Hadživat, jedna nezaboravna ramazanska tradicija… Posjetioci imaju priliku susresti se sa Karađozom i Hadživatom na priredbama koje tokom ramazana organizuje općina.

Ramazansko pecivo “kahke” u Gaziantepu

Jedna vrsta peciva poznata kao “kahke” je ramazanska tradicija i priprema se u svakoj kući kako bi se djeca razveselila. Komšije nikada ne zaborave da počaste i jedni druge jelima koje spremaju za iftare i sahure.

www.trtbosanski.com

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.