Odugovlačenje sa namazom na radnom mjestu – Pitanje i Odgovor

Odugovlačenje sa namazom na radnom mjestu
Odugovlačenje sa namazom na radnom mjestu

Pitanje:

Uvaženi šejh, kakav je propis onih koji obavljaju namaz za vrijeme radnog vremena, kada u mnogo slučajeva, ostanu da klanjaju po pola sahata a ponekada i cio sahat vremena, što utiče na interese ljudi i njihova radna mjesta.
Primite veliko poštovanje i uvažavanje.

Odgovor:

Neka je hvala Allahu, dž.š., neka je salavat i selam na Allahovog Poslanika, i njegovu porodicu, drugove i one koji ga slijede do Dana sudnjeg. Jedna od pohvaljenih pojava na raznih radnim mjestima, bilo da su državna ili privatna, to što se pruža mogućnost radnicima da klanjaju namaz koji je obavezan za svakog muslimana i muslimanku u toku radnog vremena. To je obaveza muslimanskog društva u odnosu na obligaciju koja se smatra stubom islama, a njegovo klanjanje je jedan od znakova valjanog i naprednog ummeta i države, kao što Uzvišeni kaže:

“One koji će, ako im damo vlast na Zemlji, molitvu obavljati i milostinju udjeljivati i koji će tražiti da se čine dobra djela, a odvraćati od nevaljalih – A Allahu se na kraju sve vraća.” (el-Hadž, 41.).

Omer, r.a., je govorio svojim namještenicima:

“Što se mene tiče, najvažnije je da obavljate namaz, jer onaj ko ga izgubi, on je najveći gubitnik.”

Medjutim, musliman koji redovno obavlja namaz, dužan je da pomogne administraciju firme ili organizacije u olakšavanju obavljanja namaza na radnom mjestu, u smislu smanjivanja dužine klanjanja namaza koliko god je u stanju. Ovom prilikom savjetujem muslimana-upošljenika, da podje na posao pod abdestom, kako bi sa tim abdestom klanjao namaz. Ako mu je to teško, onda neka pod abdestom obuje čarape, a kada izgubi abdest na poslu, neka obavi mesh po čarapama, jer će na taj način uštedjeti mnogo vremena. Za dozvolu ovakvog postupka dali su fetvu desetina ashaba, I ja, potpuno spokojan, izdajem fetvu o legalnosti takvog čina, kako namaz ne bi trajao više od desetak minuta.

A što se tiče odugovlačenja sa abdestom, obavljenjem namaza, završavanjem namaza, klanjanjaem sunneta, to nije neophodno na radnom mjestu na kome se računa svaka minuta, a naročito u privatnim firmama i sl.

Dr. Jusuf Karadavi

Sa arapskog,
Džemo ef. redžematović

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.