Istjeran iz kuće zbog ljubavi prema ashabima

Ljubav Ehlu-Sunneta prema ashabima Allahovog Poslanika, s.a.v.s., je bezvremenska. Savremena idolatrija insistira da likove ljudi koje bezuslovno volite imate tu negdje pred očima. Njihove slike, snimci, citati, postupci, profili, moraju iznova revitalizirati vašu ljubav prema njima. Mi, pripadnici Ehlu-Sunneta na svim meridijanima svijeta, volimo ashabe Allahovog Poslanika, s.a.v.s.,  i ako nikog od njih nismo vidjeli. Dovoljno je što je učitelj svijeta, Muhammed, s.a.v.s., rekao o njima: „Najbolja generacija je moja generacija, zatim oni nakon njih, zatim oni nakon njih.“ (Buhari i Muslim) Poslanik, s.a.v.s., je takođe rekao: Ne psujte moje ashabe! Tako mi Onoga u čijoj je ruci moja duša, kada bi neko od vas udijelio koliko brdo Uhud zlata ne bi dostigao vrijednost njihovog pregršta niti pola njega!“  Kako ne voljeti ljude čiji pregršt dobra vrijedi više od brda zlata kojeg bi mi danas udijelili na putu dobra? A to je o njima rekao najbolji čovjek kojeg su slijedili i kojeg slijedimo.

Arogantnošću šiitskih zabluda, zato što mnogi ashabi nisu bili rodbinski bliski Poslaniku, s.a.v.s., sebi su dozvolili njihovo vrijeđanje. Hafiz Zehebi tvrdi da onaj koji napada i psuje ashabe izlazi iz vjere i prestaje biti vjernik.

Ovo nije samo poslovična ljubav koja se deklamuje. Ona je stvarna i djelatna i danas, živa i u onima koji najmanje znaju o ashabima.

Zato pominjem ovu simpatičnu anegdotu iz savremenog doba.

Ali Salim Kadareh je libijski glumac koji je igrao ulogu Vahšija u planetarno popularnom filmu „Risala“, kod nas poznatom pod imenom „Pod zastavom Muhammeda, s.a.v.s.“. U filmu, njegova ključna scena je bila trenutak kada Vahši ubija Hamzu bin Abdul-Muttaliba, amidžu Poslanika, s.a.v.s. Ova scena je Aliju donijela porodičnu nevolju. On nije bio profesionalni glumac već elektro-tehničar, a radio je u hotelu u kom je odsjeo Mustafa el-Akkad, režiser filma. Akkad ga je odabrao za ulogu Vahšija. Međutim, njegova stara, neuka majka ga je izbacila iz kuće nakon što je odgledala film i čuvenu scenu u kojoj njen sin ubija Hamzu. Ljubav starice prema ashabima koje nikada nije vidjela je nadjačala ljubav prema rođenom sinu. „Neće pod mojim krovom živjeti ubica amidže Allahovog Poslanika, s.a.v.s.“, rekla je. Ali Salim se nije uspio vratiti kući sve dok nije uz pomoć imama i šejhova iz svog mjesta uvjerio majku da je njegova uloga u kompletnom filmu pozitivna.

Enis Burdžović

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.