VIDEO: GOVOR REISA NA SVEČANOJ AKADEMIJI “450 GODINA HUSEIN-PAŠINE DŽAMIJE”

U velikoj sali doma kulture u Pljevljima, 08.06.2019. godine, održana je Svečana akademija povodom 450 godina od izgradnje Husein pašine džamije. Akademiji su prisustvovali predstavnici Vlade Crne Gore, diplomatskog kora, društvenog, političkog i kulturnog života grada. Na akademiji se govorilo o Husein paši Boljaniću i njegovoj zadužbini.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić je kazao da je datum izgradnje Husein pašine džamije veliki datum koji pokazuje kontinuitet islama, muslimana, islamske zajednice na ovim prostorima.

Ovaj datum je veoma bitan za nas, za cijelu našu zajednicu od Ulcinja do Pljevalja. Naš kontinuitet je i kasnije potvrđen u novoj istoriji Crne Gore – kazo je Fejzić, podsjetivši da je Crna Gora prva u Evropi priznala islam kao zvaničnu vjeru davne 1905. godine Ustavom knjaževine Crne Gore.

Ima jedna izreka koja kaže da ako neko izda nekoga zbog vas znajte da će izdati i vas zbog nekog trećeg. Muftija Karađuzović, poglavar muslimana u Crnoj Gori, kao prvi čovjek muslimana u Crnoj Gori strašno se protivio 1918 godine ukidanju crnogorske nezavisnosti. Nije izdao tada tako da mi nikada nismo izdali Crnu Goru i nadam se da nikada nećemo izdati i da je Crna Gora naša zemlja. Ali isto tako očekujem od Crne Gore, ja neću ništa reći samo da ministri prime k znanju govor njihovog kolege ministra kulture koji je nabrajao vakufe husein pašine džamije koji danas na žalost nisu u sastavu Islamske zajednice, nisu u službi Husein pašine džamije – kazao je reis Fejzić.

Islamska zajednica od ove godine dodijeljivaće priznanje „Husein paša Boljanić“ zaslužnim pojedincima, prijateljima Islamske zajednice, kao i istoimeno  godišnje priznanje za najboljeg službenika IZ.

Reis Fejzić je priznanje „Husein paša Boljanić“ za prijetalja Zajednice dodijelio Đorđu Džuveroviću koji je dao ogroman doprinos pri rekonstrukciji Husein pašine džamije.

Priznanje za najboljeg službenika IZ godine dobio je hafiz Sulejman Bugari.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.