U Tuzima otpočeo ciklus sedmičnih predavanja “Vjera i život”

2Nakon jacije namaza u ponedeljak, 17.11.2014.godine, u Ćazim-begovoj džamiji u Tuzima započet je ciklus sedmičnih predavanja pod nazivom “Vjera i život”. Prvo predavanje na ovu temu održao je rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe Enis ef. Burdžović. U uvodnoj riječi glavni imam Isljam ef. Pepić je izrazio zadovoljstvo nastavkom ciklusa predavanja, kao i time što je uprava medrese odabrala da svoje profesore usmjeri da predavanjima i svojim znanjem obogate vjerski život ovog džemata. On je govorio o obavezi džemata i imama da omasove prisustvo ovakvim korisnim susretima i pozovu ostale džematlije da se pridruže.

11Nakon toga, Enis ef. Burdžović je istakao važnost razumijevanja da vjera nijesu samo riječi i ubjeđenja, već kompletan život i rad. “Danas se često dešavaju dvije stvari: ili čovjek deformiše profesiju, ili profesija deformiše čovjeka. Ili je čovjek nemaran prema pofesiji i uništi njenu plemenitost, ili postane rob profesije i uništi radi nje međuljudske i društvene odnose. To nam se neće desiti ako u životu i radu u svakom djelu i gestu tražimo Allahovo zadovoljstvo. Tada je vjera život, i život vjera”.

Ciklus se organizuje u saradnji medrese Mehmed Fatih i Odbora Islamske zajednice Tuzi, a predavanja će se održavati svakog ponedeljka nakon jacije namaza.

7

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.