Svečanost povodom nove hidžretske godine u Pljevljima

P1310339_resizeU organizaciji Odbora Islamske zajednice, u Pljevljima je održana centralna svečanost povodom nastupa Nove 1436 hidžretske godine.

Svečanost je održana u prepunoj sali Doma vojske, a u programu su učestvovali: Veliki hor Medrese „Mehmed Fatih“ iz Podgorice, hor „Husein paša“ i vokalni solisti Esad Merulić iz Podgorice, Sabrina Đulandžić iz Sarajeva, Nejra Zaimović iz Bijelog Polja i Nedžib Delić iz Pljevalja. Izvođače je pratio orkestar Kenana Kurtanovića, a program je vodila dr. Sabrina Hadžiosmanović.

Programu je prisustvovao reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić, profesori Medrese Sadmir Hadžijić i Fuad Ljuljanović, predsjednik opštine Pljevlja Mirko Đačić, podpredsjednik Ljubiša Ćurčić, predsjednik Skupštine Tarik Gadžović, administrator Budimir Tanjević, sekretarka Sekretarijata za društvene djelatnosti Slavica Krstajić, poslanik Novica Stanić, predsjednica OOBS Pljevlja Kenana Strujić i drugi.

P1310377_resize

O značaju Hidžre govorio je glavni imam Samir ef. Kadribašić, a potom je uslijedilo obraćanje reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzića.

Reis je pozdravio predsjednika opštine Pljevlja, predsjednika Skupštine, poslanika Novicu Stanića, ostale opštinske čelnike i sve prisutne.

U nastavku obraćanja reis je govorio o Hidžri kao novoj etapi u povijesti čovječanstva, razlozima koji su joj prethodili, kao i nastavku organizovanog djelovanja muslimana.

„Zbog nedostatka minimuma uslova za život u Meki, poslanik Muhammed a. s. je odlučio da sa svojim sledbenicima napusti svoj rodni grad Meku i preseli se u Medinu. Kada su životi i imovina muslimana u Meki postali ugroženi do te mjere da je dalji ostanak u gradu postao nemoguć, Muhammed a. s. je prvo ispratio i poslao u Medinu svoje sledbenike, pa je tek onda pošao i on. Kada je došao u Medinu Muhammed a. s. je formirao prvu zajednicu muslimana, a to se desilo 622 godine“, istakao je Fejzić.

P1310324_resizeUpoređujući stanje muslimana iz tog perioda sa stanjem muslimana u novijem vremenu reis Fejzić je kazao:

„Ako se malo vratimo unazad podsjetićemo se da smo i mi imali teških vremena: napada, pritisaka, rušenja, paljenja, čak nam ni imovina nije bila zaštićena. Imamo dva vjerska objekta koji su porušeni na teritoriji opštine Pljevlja, u Bukovici. O tome sam mnogo puta govorio sa predstavnicima vlasti i vidim da postoji dobra volja da se ispravi ta nepravda. Mi muslimani želimo samo dobro, znamo i da praštamo i opraštamo, jer je to smisao života, a to je i obaveza muslimana. Isključujemo pojedince i grupice koji Islam hoće da predstave u nekom novom svjetlu što on u osnovi nije“, rekao je Fejzić.

U nastavku je govorio o pisanju prvog Ustava jedne zamlje, to je bio Ustav Islamske države, koji je Muhammed a. s. napisao 623 godine u Medini i taj Ustav je podjednako tretirao kako muslimane, tako i nemuslimane, hrišćane, jevreje i ostale koji su živjeli na tom prostoru.

„Mi danas imamo neku vrstu islamofobije u svijetu, dali to nekome godi ili ne godi, dali to neko projektuje to neznam, ali svaki oblik smutnje i nasilja na zemlji Islam zabranjuje, jer u osnovi riječ Islam znači – mir. Terorista može biti svaki onaj koji je spreman da liši čovjeka prava na život, onog glavnog prava koji mu je Allah dž. š. dao. On može da nosi bilo koje ime i da bude pripadnik bilo koje vjere. Ono što se danas dešava na prostoru Iraka i Sirije koje neki nazivaju Islamskom državom, molim vas da se sustežete takve kvalifikacije. To nije Islamska država, niti ima ikakve veze sa Islamom. To je uvreda za svakog muslimana i za svakog čestitog vjernika“, između ostalog kazao je Fejzić.

On je poručio da stremimo samo dobru i da živimo dobro, a da sve negativnosti i podjele ostavimo po strani.

„Ovo je naša zemlja i ako je nama dobro, onda će svima biti dobro i uvijek tome treba da težimo“ , rekao je Fejzić i čestitao Novu 1436 Hidžretsku godinu.

Jakub Durgut

P1310371_resizeP1310404_resizeP1310447_resize

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.