Reis Rifat ef. Fejzić sa saradnicima posjetio Čanakale

image-e849112cb0ed0bb1292b13d652d2b9533b43ed618335125addf55663e4a92c8e-VPovodom manifestacije Šebi-Arus, reis Rifat ef. Fejzić sa saradnicima Enis ef. Burdžovićem i Sadmir ef. Hadžijićem  prisustvovao je završnoj svečanosti ove manifestacije u opštini   Gelibolu u gradu Čanakale.  Gosti ove manifestacije bili su predstavnici vjerskog, kulturnog i političkog života država balkanskog regiona. Isred predstavnika i  lidera vjerskih institucija balkanskih država čast da se obrati na samom početku pripala je reisu Rifatu ef. Fejziću. Zahvalivši se na pozivu i ukazanoj časti, reis Fejzić je poredio nekadašnju i sadašnju poziciju Turske, ističući da snažna i ponosna Turska nije potrebna samo njenim građanima, već i nama, muslimanima balkanskih prostora, ali i čitavog muslimanskog svijeta. “Na Čanakalama počivaju i naši djedovi, i za nas njihove unuke velika je čast doći ovdje. Reis je naglasio da je postojala vremenska praznina od stotinu godina u odnosima muslimana Turske i balkanskih muslimana. “Ali, hvala Allahu, današnja Turska je prigrlila balkanske muslimane… Čuvajte Tursku, jer možda niste svjesni bereketa mnoštva punih džamija, ezana, slobode. Zemlja iz koje dolazim, Crna Gora, ali i druge balkanske zemlje imaju dobre odnose sa Turskom danas, a stanje muslimana je znatno bolje i kreće se uzlaznom putanjom “, poručio je reis između ostalog. Njegovo obraćanje je nekoliko puta prekidali aplauzi odobravanja.

Skupu se obratio i zamjenik premijera turske Vlade, prof. dr Numan Kurtulmuš. On  je pomenuo bitan učinak i svijetlo mjesto balkanskih naroda u zajedničkom historijskom prožimanju u prošlosti, koje obavezuje današnje generacije na saradnju i bliskost.

dua okumakU toku zvanične posjete Turskoj, predstavnici Islamske zajednice u Crnoj Gori posjetili su šehidsko mezarje Čanakale, gdje se je odvila zastrašujuća bitka, u zapadnim izvorima poznata kao bitka za Galipolje. Cilj invazije Britanije, Francuske, Novog Zelanda i drugih saveznika bio je da zauzmu Istanbul, i navodno uzvrate ponovno preuzimanje Galipolja. U herojskoj odbrani poginulo je 253 000  turskih vojnika. Veliki broj vojnika sa područja Sandžaka poginuo je na ovom mjestu. Delegacija je obilazeći veličanstveni kompleks šehitlika pronašla mezare naših šehida, a na jednoj lokaciji su posebno izdvojeni imenom šehidi Taslidže, današnjih Pljevalja. U tišini šehidskih mezarluka, članovi delegacije Islamske zajednice u Crnoj Gori su uputili dovu šehidskim dušama.

Mezaristan pljevaljskih šehida
Mezaristan pljevaljskih šehida

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.