Reis Rifat ef. Fejzić: Potez holandskih vlasti nedemokratski, neljudski i necivilizacijski

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić poručio je da je ophođenje holandskih vlasti prema turskoj ministrici porodice i socijalne politike Fatmi Betul Sayan Kaya, koja je sinoć iz Holandije vraćena u Njemačku, “nedemokratski, nepametni, neljudski, necivilizacijski, donekle i islamofobičan potez”, javlja Anadolu Agency (AA).

Fejzić je u izjavi za AA kazao da je “zatečen i iznenađen” da holandske vlasti nisu dozvolile na svojoj teritoriji boravak turskoj ministrici porodice i socijalne politike Fatmi Betul Sayan Kaya, da se susretne sa svojom dijasporom.

“I ne samo to, nego su je i protjerali iz zemlje. Posmatrajući sve to, čovjek ne može da se ne prisjeti da Holandija kao zemlja ima hipoteku genocida koji se desio nad muslimanima u Srebrenici. Ima određenu odgovornost, jer su njeni vojnici bili tu da štite civile u toj enklavi, sigurnosnoj zoni UN-a. S druge strane čućete od pojedinih zapadnih zemalja, pa i Holandije priču o demokratiji, a često puta i to da je demokratija u islamskom svijetu upitna, kao i to da ženama treba dati određeni prostor, da se trebaju baviti politikom. A sada imamo situaciju da iz muslimanske zemlje, Turske, dođe jedna žena ministrica, i da na takav način bude grubo protjerana. Smatram da je to nedemokratski, nepametni, neljudski, necivilizacijski, donekle i islamofobičnim potezom prema jednoj ženi, dami, muslimanki, da se na takav način ophodi”, istakao je Fejzić.

Iskazujući svoj protest zbog takvog postupanja holandskih vlasti, reis Fejzić je kazao da bi od Turske mnogi mogli imati koristi, posebno na polju antiterorizma.

“Turska je zemlja koja u islamskom svijetu važi za zemlju koja je antiteroristička, koja se danas najviše na terenu bori protiv terorizma, protiv onih koji zloupotrebljavaju vjeru. Samim tim, predstavnici jedne takve vlasti su mogli da budu od koristi i drugim zemljama, u ovom slučaju i Holandiji. A možda bi Holandiji bilo bolje da se pozabavi, da se na njenoj teritoriji ne dešava da se formiraju određene radikalne frakcije, koje sebe nazivaju muslimanima, a određeni broj ljudi sa tog prostora je pošao u Siriju. Možda bi im bilo bolje da se pozabave tim problemima”, kazao je reis Fejzić.

Holandske vlasti su spriječile jučer ministra vanjskih poslova Turske Mevluta Cavusoglua i ministricu porodice i socijalne politike te zemlje Kayu u njihovoj posjeti diplomatskim predstavništvima Turske u toj zemlji i sastajanju sa turskom zajednicom u Holandiji. U pratnji policije ministrica Kaya je vraćena u Njemačku, odakle se jutros vratila u Tursku.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske je osudilo sprečavanje posjeta i zatražilo da se ambasador Holandije u toj zemlji, koji se trenutno nalazi na odmoru, neko vrijeme ne vraća na dužnost u Ankaru. Ambasada i konzulat Holandije u Ankari su zatvoreni iz sigurnosnih razloga.

Holandska policija je u međuvremenu upotrebom sile rastjerala okupljene građane koji su protestovali protiv zadržavanja vozila ministrice Kaye, ali su protesti na ulicama Rotterdama nastavljeni. Veliki broj građana okupio se ispred diplomatskih predstavništava Holandije u Ankari i Istanbulu protestujući zbog sprečavanja posjeta turskih dužnosnika toj zemlji.
reis-rifat-effejzi-potez-holandskih-vlasti-nedemokratski-neljudski-i-necivilizacijski_3aed920-1000x600

 

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.