Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić: Emotivno sam vezan za Srebrenicu

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić poručio je ususret obilježavanju 22. godišnjice genocida u Srebrenici, da je teško vidjeti da oni koji su počinili to djelo još uvijek nisu spremni da prihvate, već negiraju genocid. Fejzić je pohvalio odnos crnogorskih državnih struktura prema pitanju genocida u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

U Potočarima će sutra biti održana komemoracija u povodu obilježavanja 11. jula, 22. godišnjice genocida u Srebrenici.

Reis Fejzić predvodi brojnu delegaciju Islamske zajednice u Crnoj Gori koja će doći u Potočare, a u razgovoru za AA poručuje da je on lično emotivno vezan za Srebrenicu.

“Trudim se da svake godine budem na obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici. Ja na neki način imam i emotivnu vezu kada je Srebrenica u pitanju. Neposredno pred rat, kao učenik medrese u Sarajevu, bio sam za vrijeme ramazana raspoređen da u jednom srebreničkom selu budem ramazanski imam. Sve to za mene veže uspomene i to je bio moj prvi vjerski angažman u vidu prakse, kao učenika medrese. Od tada počinju moje emotivne veze za Srebrenicu“, kaže Fejzić.

U utorak, 11. jula, će biti klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop za 71 žrtvu genocida počinjenog u julu ’95. godine na području Srebrenice. Reis Fejzić ističe da biti na toj dženazi nije nimalo lako.

“U momentu kada gledate kako majke nakon više od 20 godina nalaze posmrtne ostatke svojih najmilijih, svoje djece, muževa, dajdža, amidža. To su priče gdje je majka izgubila sve što je mogla da izgubi, svoje sinove, svoju braću, svog muža. Teško je to doista, ali mislim da je još teže kada vidite da oni koji su počinili to djelo još uvijek nisu spremni da prihvate, već ga negiraju. Mislim da je jedina stvar koja je gora od samog genocida, negiranje istog“, poručuje Fejzić.

Na pitanje kako vidi odnos crnogorskih državnih struktura prema genocidu u Srebrenici, Fejzić je podsjetio na usvajanje Deklaracije o Srebrenici u crnogorskom parlamentu.

“Mislim da je to bilo ohrabrujuće. To je jedan iskorak, da su crnogorske institucije i država Crna Gora, kada je Srebrenica u pitanju, da su imali hrabrosti da to osude i da crnogorski parlament usvoji Deklaraciju o genocidu u Srebrenici. Takođe, na mnogim godišnjicama obilježavanja genocida u Srebrenici bili su najviši državni zvaničnici Crne Gore, što je svakako dobro i za imidž Crne Gore u regionu i svijetu. To je pozitivno s aspekta ljudi koji žive u Crnoj Gori, s aspekta čojstva i junaštva. Naravno, i ona naša želja da se to zna i da se to nikada nikome ne ponovi“, kazao je reis Fejzić.

Izvor: Anadolija

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.