Reis Fejzić učestvovao na kongresu Bejtu-l-Makdis u Palestini

U palestinskom gradu Al-Halil na Zapadnoj obali u periodu od 23 do 24 aprila, održan je VIII Međunarodni kongres Bejtu-l-Makdis (Sveta zemlja) pod naslovom: Al-Halil – trenutno stanje i budući izazovi, na kojem je, između ostalih, prisustvovala delegacija Islamske zajednice u Crnoj Gori na čelu sa reisom Rifatom ef. Fejzićem.

Na ovogodišnjem kongresu bilo je riječi o zaštiti vjerskog, kulturnog, historijskog i arheološkog nasljeđa Al -Halila kroz njegovo uvrštavanje na listi svjetske UNESCO. Upućen je apel svim nadležnim institucijama da animiraju muslimansku javnost diljem svijeta da posjete Al-Quds (Jerusalim) Al-Halil (Hebron) Betlehem (Vitlajem) te druge destinacije u Palestini koje imaju kulturno-historijski značaj. Ministarstvo vakufa će u saradnji sa Ministarstvom inostranih poslova objaviti brošure o Al-Qudsu i Al-Halilu na arapskom, engleskom i drugim jezicima kako bi privukla što veći broj posjetilaca Svete zemlje podjednako važne za sve nebeske religije. Takodjer je upućen apel međunarodnim pravnim institucijama i Savjetu bezbjednosti UN na prekid vremenske i mjesne podjele Dzamije Ibrahima a.s., poznate kao Harem al-Ibrahimi kojeg okupacione snage uzurpiraju još od 1994. godine. Primjetan je veliki resantiman prema svim turistima muslimanima od strane okupacionih snaga a naročito prema onima koji žele posjetiti ovu džamiju u koju su ukopani znameniti Božiji vjerovjesnici od Ibrahima, a.s., do Ja'kuba, a.s.

Reis sa saradinicima i ministar vakufa

 

 

 

 

Reis Fejzić se nakon završetka VIII kongresa Bejtu-l-Makdis zahvalio na pozivu ministru vakufa i islamskih pitanja gospodinu Jusufu Daeisu i pozvao ga da posjeti Islamsku zajednicu u Crnoj Gori. U okviru prve zvanične posjete Palestini reis Fejzić se sastao sa vrhovnim sudijom Palestine (Kadi-l-kudat) gospodinom Mahmudom Habašom koji je izrazio zadovoljstvo posjetom stranih delegacija poručivši da svi muslimani prilikom hadža trebaju dolaziti u al-Quds i Al-Halil.

Posjeta svetim mjestima dogodila se upravo na dan obilježavanja Isra-i Mi'radža gdje su učesnici kongresa imali priliku učestvovati u vjerskim manifestacijama koje su održane u džamijama Kupola na stijeni (Qubbetu sahra) i Mesdžidu-l-aksa.

Nemilosrdnost okupacijskih snaga se jasno mogla osjetiti u zabrani Palestincima i drugim posjetiocima da uđu u Mesdžidu-l-Aksa da obave vjersku dužnost koja je zagarantovana Poveljom UN o ljudskim pravima i slobodama.

image-0-02-05-f045abaf08fd375e9ece2393b34c8cf975658637b35fa9e96ac9d313467ff6a0-V
Vrhovni sudija Mahmud Habbaš

 

 

U okviru programa posjećen je i Muzej Shahid Yaser Arafat u Ramalli u sklopu kojeg se nalazi džamija koja nosi njegovo ime.

image-0-02-05-7db0cc0e941b8c4f064144d6b4b7df6a4bf4b2da3aaa4f0dbfcafd7f71070739-V
Metar Yasera Arafata

 

 

Nakon završetka zvaničnog dijela posjete delegacija koju su, pored reisa Fejzića, činili Muidin Milaimi i Džemo Redžemativić, obišli su crkvu (Baziliku) u kojoj je, prema narodnom vjerovanju, rođen Isa , a.s. (kr. Isus) u Betlehemu, džamiju i mjesto stajanja Musa a.s., (Mojsija) blizu Mrtvog Mora, te druga historijska mjesta podjednako važna i sveta za Jevreje, hrišćane i muslimane.

image-0-02-05-cb1c6038c3b732fba585a8730472270caae66e8ed64b2b394a82c330398dd272-V

Ova posjeta je realizovana preko Ambasade Palestine u Podgorici zbog čega se ovom prilikom reis Fejzić zahvaljuje svima koji su pomogli realizaciju posjete, a naročito ambasadoru Palestine u Crnoj Gori Nj.E. Rabii al- Hantouliu.

 

 

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.