Reis Fejzić u posjeti Maroku: prisustvuje tradicionalnoj manifestaciji Durus el-Hasenije

PODGORICA (AA) – Na poziv ministra vakufa Kraljevine Maroko Ahmeda al-Tevfika, reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić boravi u Kraljevini Maroko, prisustvujući tradicionalnoj manifestaciji “Durus el-Hasenije”. Tokom prve sesije predavanja reis Fejzić se susreo sa kraljem Muhammedom VI, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom susreta, reis Fejzić se zahvalio na pozivu, izrazio zadovoljstvo što prisustvuje dostojnom programu, te naglasio dobre odnose između Crne Gore i Kraljevine Maroka, naročito Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori i Ministarstva vakufa i islamskih poslova Kraljevine Maroko.

“Durus el-Hasenijje” su dersovi koji se tokom mjeseca ramazana održavaju u prisustvu zapovjednika vjernika u Kraljevini Maroko (Muhammeda VI). Dersovima prisustvuju odabrani učenjaci, šejhovi, daije, učači Kur'ana, mislioci i intelektualci iz Maroka i drugih država, a njima aktivno predsjedava kralj.

Kralj Hassan II je 1963. godine prvi put organizovao “Durus el-Hasenijje”, a tradicionalno se održavaju od inauguracije prvog marokanskog parlamenta. “Durus el-Hasenijje” smatraju se isključivo marokanskim običajem jer ga niko drugi od islamskih i arapskih zemalja ne praktikuje. Na taj način kraljevska palata u Rabatu, ali i u drugim gradovima kraljevine postaje ramazanska džamija u kojoj su pozvani islamski pravnici i istraživači, da putem metodološke studije održe predavanja koja tretiraju probleme, izazove i interesovanja islamskog ummeta, te ponude mudra i umjerena rješenja.

Da prisustvuju ovim dersovima pozivaju se najveće ličnosti u Maroku, načelnici, savjetnici, generali, ministri, predsjednici parlamentarnih grupa, službenici ministarstava, predsjednici naučnih savjeta, dekani i rektori univerziteta, kao i brojni naučni i kulturni djelatnici, mislioci i intelektualci i diplomate.

U delegaciji Islamske zajednice Crne Gore je i pomoćnik reisa Džemo Redžematović.

thumbs_b_c_d6dd723de312831ee9bea8cd49f747ac

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.