Reagovanje na neistinite tvrdnje Abdurahmana ef. Kujevića u emisiji “Bez granica”

IMG_20141020_221708Nakon izjava u pomenutoj emisiji emitovanoj 20.10.2014., godine na televiziji Vijesti, u kojoj je Abdurahman ef. Kujević govorio o Sporazumu između Islamske zajednice u Crnoj Gori i Vlade Crne Gore, dužni smo upoznati javnost sa sledećim:

U Članu 6. pomenutog Sporazuma stoji: “Imenovanje, premještaj i smjena muftija, glavnih imama, imama i drugih vjerskih lica u nadležnosti su Islamske zajednice u Crnoj Gori.

Islamska zajednica u Crnoj Gori će nakon izbora kandidata, a prije imenovanja reisa, o tome, na povjerljiv način obavijestiti Vladu Crne Gore”.

Abdurahman ef. Kujović je u emisiji ovaj Sporazum nazvao “katastrofalnim” tvrdeći da pomenutom Članu stoji: “Islamska zajednica u Crnoj Gori će prije izbora kandidata a prije imenovanja na povjerljiv način obavijestiti Vladu Crne Gore”, što je očita neistina i izvrtanje teksta.

Riječ na povjerljiv način, upotrijebljena u datom Članu je čisto protokolarnog a nipošto revizorskog karaktera, kakvom je žele opisati hafiz Kujević i novinar televizije Vijesti.

Kvalifikacijama o štetnosti i katastrofalnosti,  ef. Kujević je otvoreno kompletan Sporazum , i njegov sadržaj zbog izvrnutog tumačenja jednog člana pokušao u javnosti obesmisliti, i ako u njemu stoje neka od do tada nepostojećih vjerskih prava za muslimane u Crnoj Gori. Islamskom učenjaku je prema tome katastrofalno i štetno pravo na neradne dane u danima  oba bajrama (Član 9.), pravo zapošljenih muslimana na pauzu radi džumu namaza, (isti član), pravo vjernica muslimanki da u hidžabu studiraju i zapošljavaju se bez diskriminacije (Član 14.), pravo pripadnika islama na halal ishranu u državnim ustanovama (Član 18), i slično. Ovakvih izjava bi se trebao postidjeti svaki vjernik, a kamo li jedan hafiz.

Konfuzne izjave da Islamska zajednica u Crnoj Gori i postoji i ne postoji, te odbijanje da se izjasni da li je pripadnik Islamske zajednice u Crnoj Gori, jasno stavlja do znanja javnosti da se on stavlja u ulogu produžene ruke podjela Islamske zajednice u Srbiji, na čelu sa muftijom Muamer ef. Zukorlićem. Upoznajemo javnost da je hafiz Abdurahman ef. Kujević uoči svog odlaska na hadž u prostorijama ženske medrese kao i škole Kur'ana u Rožajama okupljao određenu grupu svojih pristalica koja je demonstrirala u centralnoj džamiji u Rožajama u toku džume, te demonstrativno remetila i ometala ostale vjernike, čineći nered i podstičući cijepanje džemata haridžitskim činom napuštanja i izlaska iz džemata.

Javnost upoznajemo ovim putem da je pokušaj podjele u džematu u Rožajama došao iz Novog Pazara, a hafiz Abdurahman ef. Kujević je njihov glavni protagonist.

 

Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.