Reagovanje Foruma Bošnjaka na mogućnost vraćanja krsta na Sahat kuli

Predsjednik Savjeta Foruma Husein – Ceno Tuzović, saopštio je da je činjenica da je Sahat kula jedan od najznačajnijih, i kako je rekao, nažalost, i sve rjeđih simbola orjentalne baštine Podgorice i Crne Gore.

Cunović je kazao da je Sahat kula, izgrađena 1667. godina, kao zadužbina ondašnjeg osmanlijskog namjesnika – Mehmet paše Osmanagića, i da kao takva, prema rasapoloživoj dokumentaciji, nije imala nikakav vjerski smbol.

“Pogotovo, nije mogla imati simbol druge vjere osim, eventualno, islamske, kojoj je pripadao sam Mehmet paša Osmanagić”, istakao je Tuzović.

On je rekao da je, kako prenose i brojni hroničari, metalni krst na kuli postavljen nakon priključenja Pogorice Crnoj Gori, krajem devetnaestog vijeka (neki kažu da bi se sačuvala od rušenja) a obnovljen u periodu između dva svjetska rata, sredinom prve polovine dvadesetog vijeka.

“Otuda je, u najblažem, prava lakrdija ovaj tipično-vjerski simbol nazivati “pokazivačem strana svijeta” i insistirati na njegovom vraćanju. Rekli bismo da je, u prvom redu, riječ o demagoškom ili nekom drugom iracionalnom sljepilu, koje ne bi trebalo biti imanentno bar savremenoj Podgorici i Crnoj Gori”, kazao je Cunović.

On je poručio da Forum Bošnjaka Crne Gore, stoga, vjeruje u razum i uvažavanje činjenica.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.