Ramazanska poruka reisa Islamske zajednice

Br. 120/19

Dana, 05. 05. 2019

Ramazanska poruka reisa Rifata ef. Fejzića

Bismillahi-rrahmani-rrahim,

U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur’ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz Pravoga puta i razotkrivanja dobra od zla.“. (Kur'an)

Draga braćo i sestre,

Dolazi nam Ramazan – mjesec Kur’ana i posta, u kojem je Stvoritelj najbliži svome stvorenju.

Ramazan je mir sa Bogom, samim sobom i ljudima oko sebe. To je mjesec oprosta, udjeljivanja siromašnima, pomaganja bolesnima, pružanja pravde obespravljenima. Ramazanski post je vrelo duhovnosti vjerniku i snaga koja kida okove materijalnog i prolaznog. On ga čini odvažnim i dostojnim Božijeg emaneta na Zemlji. On je svijetlo za dobro a tama za zlo.

I zaista, dok gore Božije kuće i stradaju vjernici u njima, svi se moramo zapitati kuda ide ovaj svijet? Svi smo pozvani da osvijetlimo vrijednosti suživota i pluralizma, a vjerski radikalizam i ideologije suprematije pošaljemo u tamu istorije.

Neka Ramazan, kao mjesec objave svih Božijih knjiga, bude prilika za širenje univerzalnih vrijednosti i poruka svim ljudima da svijet učine mirnijim, slobodnijim i pravednijim mjestom za sve.

Dragi vjernici,

Islam je vjera mira i optimizma u kojoj nema mjesta za očaj. Vjernika krasi osmijeh, lijepa riječ i pružena ruka. On nikad ne odustaje od dobrih djela niti gubi nadu u Allahovu pomoć. On živi po uputama Poslanika, a.s, koji nam je kazao: “Ako bi nastupio Sudnji Dan, a u vašoj ruci se našla sadnica, zasadite je!”

Sa ovim poukama stupamo u Ramazan, sa nadom i htijenjem da promijenimo naše stanje i stanje onih oko nas ka boljem sjutra. Činimo dovu Allahu, dž.š., da nam pomogne i primi naš post i da nas u blagom mjesecu obaspe milošću i oprostom. U to ime, srdačno vam čestitam:

RAMAZAN MUBAREK OLSUN!

Reis,

Rifat Fejzić

C7A077CE-D16B-4A6F-8A97-F6DFC6D51A7A

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.