POMOĆNIK REISA DŽEMO REDŽEMATOVIĆ NA KONFERENCIJI O MEĐURELIGIJSKOM DIJALOGU

U Berlinu se od 9-11. decembra održava konferencija Muslimanskog internacionalnog foruma na temu “Međureligijski dijalog u postsekularnom svijetu – traženje platforme za interakciju”, na kojoj su učešća uzeli vjerski poglavari i autoriteti iz mnogih evropskih, azijskih i afričkih zrmalja.

Ispred islamske zajednice u Crnoj Gori konferenciji je prisustvovao pomoćnik reisa i glavni imam za Podgorici i Nikšić Džemo ef. Redžematović.

Konferenciju je otvorio Murat Gul, predsjednik Muslimanske federacije u Berlinu.

Konferenciji prisustvuju, između ostalih, predstavnici Vlade Njemačke, Protestantske crkve u Njemačkoj, Ruske pravoslavne crkve u Berlinu, kao i Jevrejske zajednice u Njemačkoj.

Prvi Izlagač na konferenciji bio je muftija Ravil Gajnutdin, predsjednik Religijskog vijeća muslimana u Ruskoj Federaciji. Između ostalih, izlagači su prof. dr. Ali Erbaş – predsjednik turskog Dijaneta, tj. Direkcije za vjerska pitanja,

Allan Mayzek – predsjednik Centralnog muslimanskog vijeća u Njemačkoj, rabin Yonatan Feldman – koordinator Religijskog programa u federaciji Jevrejske zajednice u Rusiji, muftija Maqstabek Tokstomushev – predsjednik Religijskog vijeća muslimana u Kirgistanu, kao i druge istaknute ličnosti.

Na konfereciji je donesena rezolucija o medjureligijskom dijalogu u postsekularnom svijetu.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.