Otvoreno pismo Mešihata – zaustaviti devastaciju Tabačkog mosta

IMG_20141028_175556_editBroj: 512/14
ZA:
– Ministarstvo kulture,
– Uprava za zaštitu kulturnih dobara,
– Glavni grad Podgorica,
– Mediji

PREDMET:
Otvoreno pismo Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori
povodom devastacije Tabačkog mosta na Ribnici
Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori je zatečen informacijom o devastaciji Tabačkog mosta na Ribnici, koju su prenijeli mediji. Naše iznenađenje je veće činjenicom da ovaj objekat nije uvršten u Registar kulturnih dobara, nego li nesavjesnim djelovanjem investitora. Izostanak zakonske zaštite, odnosno nečinjenje nadležnih organa, u ovakvim slučajevima, ravno je targetiranju ciljeva za odstrijel.
Tabački most, kao jedan od rijetkih „preživjelih“ reprezenata profanog graditeljstva iz XVIII vijeka i civilizacije koja je započela urbanizaciju naše Podgorice, ispunjava sve uslove da bude uvršten u Registar kulturnih dobara Crne Gore, i kao takav bude zaštićen od daljnjeg devastiranja.
Ovom prilikom najoštrije osuđujemo građevinske zahvate na mostu i pozivamo nadležne državne organe, prvenstveno novu gradsku vlast, da ih odmah zaustave, kako bi se sačuvala njegova autentičnost. Takođe tražimo od Ministarstva kulture, odnosno od Uprave za zaštitu kulturnih dobara da se pokrene postupak dodjeljivanja statusa kulturnog dobra Tabačkom mostu.
Očekujemo da će most koji je spajao Staru i Novu varoš, i bio najava modernizacije Podgorice i dalje simbolizirati spoj različitosti sa istim ciljem – razvoja grada, a ne biti njegova žrtva.

U Podgorici, 28. oktobra 2014. g.
_
Reis,
_Rifat Fejzić

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.