Ministar Mevlut Čavušoglu u posjeti reisu Fejziću

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Čavušoglu započeo je danas zvaničnu posjetu Crnoj Gori razgovorima sa reisom Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatom Fejzićem. Osim Fejzića, turskog šefa turske diplomatije, u medresi “Mehmed Fatih” u Milješu, dočekali su i predstavnici Albanaca i Bošnjaka kao i turski alumnisti i investitori.

Čavušoglu je istakao da je Turska prijatelj Crnoj Gori, te je prenio pozdrave turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana. On je rekao da je Turska postavila cilj da 2023. godine bude deseta ekonomska sila u svijetu i treća u Evropi.

“Kako smo do danas postizali naše ciljeve tako ćemo i ubuduće. Naša snaga nije uperena protiv bilo koga. Kako mi jačamo tako pomažemo ljudima koji su u teškoj situaciji”, rekao je on.

On se zahvalio građanima Crne Gore što nijesu podržali puč protiv turskog predsjednika. Istakao je i da se Turska pod vodstvom Erdogana izborila sa teškoćama iznutra i spolja.

“Na kraju smo bili suočeni sa izdajničkim pokušajem puča i pobjedili smo sa našim narodom. I sada se sa njima borimo i želim da vam se zahvalim što niste dali priliku da te izajice nađu svoje utočište u Crnoj Gori. Nastavite da budete oprezni”, rekao je Čavušoglu.

“Oni koji žive van Turske da na najbolji način budu na usluzi državi i podržavamo ih da što više investiraju u Crnu Goru. Tražimo od privrednika da podrže privrednu platformu naše ambasade u Crnoj Gori. Ponosni smo na uspjeh naših privrednika”, kazao je turski ministar.

Čavušoglu je rekao da su veze dvije države jake i podsjetio da je Turska imenovala Sadata Hajdarpašića za počasnog konzula u Bijelom Polju. On je kazao da dvije države treba da sarađuju u oblasti turizma, tehnike, vojne industrije i robne razmjene.

Na pitanje jednog od učesnika skupa kada će turski predsjednik posjetiti Crnu Goru, Cavusoglu je rekao da bi on trebao da posjeti Crnu Goru u narednih šest mjeseci.

“Prošle godine sam htio da dođem i tri puta sam morao da odustanem. Nadam se da će i predsjednik doći u Crnu Goru.”

“Unutar granica učinićemo sve kako bi iz korjena iskorjenili terorizam”, istakao je Čavušoglu.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić je kazao da je Turska bitna za sve mislimane u Crnoj Gori ali da su dobri i odnosu dvije zemlje. On je izrazio hatarnamu zbog pogibije pet turskih vojnika u napadu sirijskih režimskih snaga u Idlibu.

“Turska je blizu uništavanja terora na granicama i radi na tome da ga očisti oko granica. Želimo im svako dobro”, kazao je Fejzić. 

Prvi dan posjete Crnoj Gori, Čavušoglu je završio večerom sa predstavncima turske biznis zajednice koja ima kompanije u Crnoj Gori.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.