HIDŽRA U SRCU SVAKOG VJERNIKA – PORUKA REISA IZ POVODOM HIDŽRETSKE NOVE GODINE

Bismillahi-rrahmani-rrahim,

„I kad rok njihov dođe, ni za tren ga jedan ne mogu ni odgoditi ni ubrzati“ (En-Nahl: 61)

Draga braćo i sestre,

Sinoć je sa akšam namaza nastupila 1441. godina po Hidžri.

Kroz mnogobrojne ajete i hadise možemo spoznati da je Allah, dž. š., odredio vrijeme i način kretanja Sunca i Mjeseca. I kako On Uzvišeni kaže rok koji je On odredio ne može niko ni odložiti niti ubrzati.

Posmatrajući sa historijskog aspekta, Hidžra je dogadjaj u kojem su Božiji Poslanik, Muhammed, a.s., napustili sveti grad Mekku i preselili se u Medinu. Namjera i cilj ovog preseljenja bili su popravljanje stanja tadašnjeg društva, okretanje ka činjenju dobra, uspastavljanje pravde te napuštanje doba džahilijjeta – neznanja.

“Hidžra” u jezičkom smislu znači “napuštanje/ostavljanje”. U životima svih nas postoje mahane i oblici ponašanja koje možemo popraviti. Poruka hidžre upravo i jeste u tome da napustimo sve loše navike te da ovo bude trenutak kada ćemo popraviti svoje stanje i na taj način unaprijediti stanje zajednice. Slijedeći cilj i namjeru Poslanikove, a.s., hidžre učinimo i mi hidžru u našim srcima.

Dragi vjernici,

Moleći Uzvišenog Gospodara za mir, slobodu i pravdu u svijetu, svim muslimankama i muslimanima u zemlji i dijaspori želim čestitati nastupajuću 1441. hidžretsku godinu.

Reis,

Rifat Fejzić

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.