Dijaspora SAD-a osudila isticanje krsta na Sahat kuli

U okviru redovnih planskih aktivnosti, delegacija Kongresa Bosnjaka Svijeta (KBS) i Kongresa Bosnjaka Sjeverne Amerike 2000, Novembra,02.2017. godine koju je predovodio prof. Dzemail Hot, počasni predsjednik glavnog Odbora posjetili su Generalni Konzulat Crne Gore u New Yorku.

U delegaciji Kongresa pored prof. Hota bili su, Nedzad ef. Avdovic clan UO KBS i KBSA2000, Fuàd ef. Sabovic, clan rukovodstva Koordinacije KBSA2000 New York i Mirsad Rasic clan glavnog odbora KBS i clan rukovodstva Koordinacije KBSA2000 New York.

Delegaciju Kongresa Bosnjaka Svjeta i Kongresa Bosnjaka Sjeverne Amerike 2000, primili su Anbasador u generalnom konzulatu Crne Gore New York gospodin Zeljko Stamatovic i Konzul gospodin Amer Cikotić.

Tokom razgovora razmijene su informacije u vezi statusa , prava i pravnih interesa Bosnjaka kao autohtonog naroda i uloge i doprinosa ovog treceg po brojnosti naroda ove mlade nezavisne drzave u porodici evropskih naroda, koji je pored crnogoraca, najstabilnji segment po svim pitanjima Crne Gore kroz historiju, sada i u buduce. Sagovornici su se nadalje slozili da je nemjerliv doprinos bosnjackog korpusa Crne Gore u svim demokratskim procesima njenog razvoja.Ukazano je da evroatlanskom putu, posebno clanstva u NATO i evropsku uniju, nema alternative i da Bosnjaci u tim procesima daju veliki doprinos. Delegacija Kongresa (KBS i KBSA2000) istakla je znacaj ovakvih oblika saradnje i rada sa predstavnicima drzave i generealnim Konzulatom u New Yorku , sto ce objektivno pomoci da se vecina pitanja pokrenu i pozitivno rijese. Kao konkretan primjer saradnje istaknuta je , pismena inicijativa i protest Kongresa Bosnjaka Svijeta (KBS)koje je napisano u vidu protesta,kako bi se ponistilo rjesenje nadleznog ministarstva Vlade Crne Gore o pokusaju registracije i legalizacije rada i djelovanja tzv. “Ravnogorskog cetnickog pokreta Crne Gore”. Tom aktivnosti I upucenim aktom uspjesno je zaustavljen ulazak na “mala vrata”pokusaj restauracije cetnicstva i  fashizma u Crnoj Gori. Delegacija Kongresa Bosnjaka je tokom razgovora u okviru aktulenih zbivanja u Crnoj Gori,ukazala na jos jedan problem koji je ovih dana uznemirio crnogorsku demokratsku javnost, posebno muslimane Bosnjake i Albance cin instaliranja pravoslavnog krsta na restauriranom zdanju “Sahat kule” u starom gradu u Podgorici, poznatoj pod imenom “Osmanagica kula ” koja je zaostavstina osmanlija izgradjenoj 1666. godine kao opstem dobru za korist svih gradjanja.

Ukazano je da je ovim nepromisljenim cinom ucinjena velika steta i uznemirenje muslimana Crne Gore. Prestavnici Kongresa Bosnjaka ocjenjuju da je ponovno postavljanje krsta na sahat kuli, nedobronamjeran postupak sto ako se ne ukloni sa tog objekta, ocijenjeno da ce dodatno uticati na eroziju vjerskih i nacionalnih odnosa i smatra se svjesnim umisljajem onih koji su inicirali tako nesto. Delegacija Kongresa tokom razgovora je s tim u vezi, s obzirom da je Crna Gora pravno uredjena drzava, bilo normalno da se pokrene i ispita odgovornost  ovlastenog lica ili organa koje je donijelo ovako provokativnu odluku. Gosti I dimacini na sastanku  uvjerenji su da ce se nastali problem sto prije otkloniti  I da ce sarkralno zdanje sahat kula sluziti prakticnoj namjeni bez bilo kakvog vjerskog obiljezja i da nece biti koristeno u dnevno politicke svrhe.

Na kraju je zakljuceno da sva pitanja bilo koje prirode treba pokretati i traziti rjesenja u dijalogu I snagom argumenta hladne glave u interesu zastite prava svih gradjana Crne Gore.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.