Čestitke povodom Kurban bajrama

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i predsjednik Skupštine Ivan Brajović,Predsjednik Vlade Duško Marković, lider Bošnjačke stranke Rafet Husović,Demorkata Aleksa Bečić, Liberala Andrija Popović, ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka, predsjednik DNP-aMilan Knežević i predsjednik URA-e, Dritan Abazović čestitali su Kurban bajram reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu Fejziću i svim građanima muslimanske vjeroispovijesti.

Vujanović je u čestitci svima koji slave poželio mir, dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću.

“U danima velikog praznika Kurban Bajrama, kada radosna porodična okupljanja bivaju podstrek plemenitosti, solidarnosti i ljubavi, želim da osjećanje duhovnog ispunjenja probudi potrebu da afirmišemo dobro, kao trajnu i univerzalnu vrijednost. Radujmo se zajedničkim uspjesima i istrajmo u slozi, dobrosusjedstvu, medjuvjerskoj i medjunacionalnoj harmoniji, jer su to neizmjerne vrijednosti na kojima izgradjujemo zajedničku budućnost svih nas u Crnoj Gori, u čiji napredak bezrezervno vjerujemo i za njega se zajednički borimo. U to ime još jednom Vam najsrdačnije čestitam praznik Kurban Bajram”, navodi se u čestitki predsjednika Vujanovića.

Brajović je u čestitci naveo “da u vremenima kada su mir i tolerancija kao nikada na ispitu u savremenom svijetu, crnogorska multikonfesionalnost, multietničnost i multikulturalnost služe kao primjer suživota i pomirenja, zahvaljujući mudrosti koju smo iskovali iz burnih prošlih vremena”.

Muslimanski radosni praznik Kurban bajram je, kako ističe Brajović,  jedan od putokaza i svetionika koji baštini porodičnu i prijateljsku harmoniju, učvršćuje vjeru u napredak i budućnost, i širi ljubav i jednakost među ljudima.

“Poziv da treba dijeliti sa siromašnima opominje nas na iskonsku potrebu i obavezu da budemo svi jednaki, ali i plemeniti na putu  solidarnosti, razumijevanja i poštovanja. Uz želju da praznik provedu u porodičnoj slozi i zdravlju, svim građanima muslimanske vjeroispovijesti čestitam Kurban bajram”, dodaje on.

Duško Marković čestitao je u ime Vlade i u svoje ime poglavaru Islamske zajednice u Crnoj Gori reisu Rifatu Fejziću isvim građanima islamske vjeroispovijesti u Crnoj Gori predstojeći veliki islamski praznik Kurban-bajram.

„Svečarski duh Bajrama, koji simbolizuje radost i porodični sklad, iznova nas podsjeća na temeljne vrijednosti čovječanstva i uzvišenu potrebu da pomognemo siromašnijeg, i zaštitimo slabijeg, i onda kada oni to ne zatraže. Izborom da obavljamo odgovorne državne funkcije posebno smo se obavezali na takvo činjenje i uvjeren sam da su naša dosadašnja dostignuća na obnovi nezavisnosti, izgradnji društva socijalne pravde i vladavine prava, u značajnom dijelu rezultat multietničkog i multikonfesionalnog sklada koji baštinimo, za dobro svakog građanina Crne Gore”, navodi se u čestitki Markovića.
Sa željom da predstojeći dani slavlja udahnu novi elan u živote svih vjernika, da i dalje pronosite plemenite vrijednosti ovog velikog praznika, Marković upućuje izraze najsrdačnijih čestitki.

Predsjednik BS Rafet Husović istakao je “da će Kurban-bajram dočekati u iskrenoj radosti naših srca”.

Kurban je, kako dodaje u čestitci, dobra prilika da se prisjetimo da naš životni put zahtijeva odricanje i žrtvu.

“Smisao kurbana je da nas približi jedne drugima, da ojača našu porodicu i društvo u kojem živimo, te da tu priliku treba iskoristiti na najbolji mogući način.Istovremeno, obavljanje hadža predstavlja radost u srcima miliona ljudi na Arefatu i u haremu Kabe.  Neka nas predstojeći blagdani podsjete na važnost solidarnosti i međusobnog pomaganja, humanosti i dobročinstva. Nastupajuće dane provedimo sa porodicom, rodbinom, prijateljima i komšijama. Neka bajramska radost uđe u naše domove”, navodi se u čestitci Husovića.

Lider Demokrata Aleksa Bečić u svoje ime i u ime partije poručio je da je međuetnički i međuvjerski sklad, komšijska sloga i zajedništvo – vjekovna tradicija koja se mora još više učvrstiti u ovim vremenima.

“Ono što želim vama, baštinimo i u subjektu koji predvodim, zato mi ovakve čestitke predstavljaju posebno zadovoljstvo. Država koja bi prema sopstvenom Ustavu trebalo da baštini toleranciju ne smije biti mjesto nacionalnih, vjerskih i bilo kakvih drugih podjela, pa ovu prazničnu blagost treba upražnjavati i kada praznici prođu, jer samo tako možemo poštovati pretke, sebe učiniti boljima i obezbijediti budućnost potomcima. Stoga, još jednom vam srdačno čestitam veliki praznik, sa željom da ga i u narednim godinama slavite u ljubavi, miru i bratskoj i komšijskoj slozi”, istakao je Bečić.

Predsjednik LP Andrija Popović u čestitci je naveo da vjernici srećno i radosno provedu ovaj praznik.

“Neka predstojeći blagdani budu prilika svima da, uz iskrenu želju, radost podijelimo sa svim ljudim dobre volje, gajeći najveće bogatstvo Crne Gore, multikulturalizam i dokazujući da je naša snaga oličena u našem jedinstvu kroz sve različitosti koje baštinimo”, kaže se u čestitci Popovića.

Ministar za ljudska i manjinska prava, Mehmed Zenka poručio je svima koji proslavljaju Kurban bajram da istraju u očuvanju pravih vrijednosti i prate put umjerenosti u svemu što misle i čine.

“Istinski mir i spokoj treba da pronađemo u sebi samima, i tada zahvalni na svemu što imamo, bićemo spremni da iskreno pomognemo drugim ljudima. Oslobođeni svega lošeg, materijalnog i bespotrebnog, bliži Bogu, srca će nam biti ostvorenija za sreću, milosrđe i nesebičnost. Dio smo društva koje prožima prijateljstvo i poštovanje različitih religija, društva kojem nikada nije nedostajalo humanosti, razumijevanja i svijesti o poštovanju svog bližnjeg. Zato, želim da bajramske vrijednosti vjernicima/ama islamske vjeroispovjesti srca ispune toplinom, mirom i dobrotom, njihove domove veseljem i iskrenim ljudima, i da iste budu podsticaj daljem jačanju povjerenja i saradnje među ljudima”, naveo je Zenka.

Ovaj praznik čestitao je i  predsjednik DNP-a Milan Knežević koji je, ovom prilikom, naglasio  miroljubivu, plemenitu poruku Kurban bajrama, kao muslimanskog vjerskog praznika, u čijoj osnovi stoje mir, dobra volja i svepraštanje u duhu i po pravilima šerijata.

“Predsjednik DNP želi svim pripadnicima islama u Crnoj Gori i šire da svoj veliki duhovni praznik dočekaju u svojim domovima, u porodičnoj harmoniji i vjeri u bolje dane za sve vjere i nacije u skladnom i hvale vrijednom suživotu u nas, kao svijetlom primjeru na našim i širim prostorima. Knežević ističe da duhovni suživot, kao i prepoznatljiv građanski sklad u multinacionalnoj, multikonfesionalnoj državi čine okosnicu napretka i perspektiva svih naroda i vjera u zajedničkoj nam kući, Crnoj Gori”, ističe on.

Svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti, u svoje lično ime i u ime Građanskog pokreta URA, Kurban Bajram čestitao je i predsjednik GP URA Dritan Abazović.

“Neka ovaj veliki praznik obasja Vaše domove i Vaša srca ljubavlju, slogom i tolerancijom. Najveća vrijednost Crne Gore je njen multietnički karakter koji stalno treba njegovati i razvijati. Želim da Kurban Bajram dočekate i provedete u miru, dobrom zdravlju i blagostanju, veselo i berićetno. Zajednički moramo biti spremni na žrtvu kako bi naše društvo učinili boljim i pravednijim. Blagdani poput Kurban Bajrama su najbolja prilika da se na to iznova podsjetimo”, stoji u čestitki Abazovića.

 

Predsjednik Socijaldemokratske partije Crne Gore Ranko Krivokapić uputio je reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu Fejziću i svim pripadnicima islamske vjere čestitku povodom Kurban Bajrama.

“Uvaženi građani i građanke koji slavite Kurban Bajram, želim Vam da predstojeće dane provedete sa svojim najmilijima u porodičnoj sreći i blagostanju. Neka i ovaj Kurban Bajram bude prilika svima nama, da pozovemo jedni druge i damo lični doprinos u stvaranju boljih društvenih prilika u našoj zemlji uz međusobno razumijevanje i uvažavanje. Uz očuvanje građanskih vrijednosti, mira i zajedništva, bićemo spremniji za sve izazove koji nas očekuju u narednom periodu”, poručio je Krivokapić.

Joković: Njegujmo zajedništvo i poštovanje kulturnih i vjerskih različitosti

Predsjednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković uputio je, u ime SNP-a i u svoje ime, čestitke reisu Islamske zajednice gospodinu Rifatu Fejziću i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u Crnoj Gori, povodom  Kurban-bajrama.

“Dani bajramskog slavlja idealna su prilika za podsticanje porodične bliskosti, snaženje starih i stvaranje novih prijateljstva i slanja poruka solidarnosti, čovjekoljublja i dobrote, kao temeljnih ljudskih vrijednosti. Budimo iskreni i požrtvovani prijatelji i njegujmo zajedništvo i poštovanje kulturnih i vjerskih različitosti, jer to garantuje sigurnu budućnost naše zajedničke kuće Crne Gore i prosperitet svih njenih građana”, navodi se u čestitki Jokovića.

Crnogorska partija čestitala je Kurban-bajram svim građankama i  građanima islamske vjeroispovjesti.

“U ime Crnogorske upućujemo najiskrenije čestitke svim građankama i  građanima islamske vjeroispovjesti povodom predstojećeg Kurban-bajrama, sa željom da ovaj praznik provedu u zdravlju, miru, spokoju i radosti  okruženi porodicom i prijateljima. Neka ovaj praznik donese mir, toleranciju, međusobno uvažavanje i razumijevanje jer nas veliki praznici uvijek podsjećaju upravo na istinske vrijednosti”, saopšteno je.

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.