Centralna bajramska svečanost u džamiji Sultan Murat II

Centralna bajramska svečanost propraćena direktnim prijenosom na RTCG upriličena je jutros u džamiji Sultan Murat II (centralna džamija) u Rožajama.

Sabah namaz predvodio je pomoćnik reisa, Rahman ef. Kačar. Ašere je proučio hfz. Edin ef. Matović, dok je predavanje u periodu između sabah i bajram namaza održao je glavni imam MIZ Rožaje, Rejhan ef. Hot. Program su upotpunli članovi hora Medrese “Mehmed Fatih”.

Bajram namaz i bajramsku hutbu održao je reis Islamske zajednice u Croj Gori. On je između ostalog poručio: “Vjera islam je vjera mira, tolarancije, vjera zajedništva, vejra socijalne pravde, te vjera koja na različitosti ne gleda kao manjkavosti već kao privilegiju. Dokaz za to su hadžije koji tavafe oko Kabbe u istim odijelima bez obzira na njihovo imovinsko stanje, nacionilani i bilo koji drugi identitet.”

Uz to, “Da bi vjernici dokazali da su spremni da djelima dokažu svoju vjeru, Allah im je dao priliku da žrtvuju kurban. To što žrtvujemo ne smije biti upropašteno već treba biti od pomoći onome kome pomoć treba.”

IMG_3886 IMG_3893 IMG_3894 IMG_3957 IMG_3951 IMG_3973

Komentiraj

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.