Očišćena Haverića džamija u Goričanima

dzamija goricani prije ciscenja

Dzamija Haverića u Goričanima prije čišćenja

Džamija Goričani nakon čišćenja

Džamija Goričani nakon čišćenja

Golubovci – Kada se krene od Golubovaca prema Vukovcima na 800 metara od magistrale sa desne strane nalazi se džamija u mjestu Goričani. Prema pisanju mr Ismaila Haverića, Husein-paša Karadag je svome sinu Aliji-begu dao na upravljanje velike zemljišne posjede u Zeti, naročito u Golubovcima, Mahali, Berislavcima i Goričanima. Od tri podignute džamije u Zeti i danas postoje ostaci džamije Haverića u Goričanima. Imanja su se održala u vlasništvu porodice do agrarnih reformi u vrijeme Kraljevine Jugoslavije, kada su oduzeta i predana u vlasništvo kmetovima, koji su je obrađivali, napoličarima i bezemljašima, jer su vlasnici zemlje, potomci Alije-bega živjeli u Podgorici i bavili se trgovinom. Dakle, na osnovu ovih podataka može se zaključiti da je ovu mahalsku džamiju čije su dimenzije 11×7 metara sagradili Haverići pa se po tome i naziva džamija Haverića. Džamija je porušena prije pola vijeka, ali ne uslijed rata,  i u takvom stanju ostala je sve do današnjih dana. Obodni zidovi džamije su ostali, mada sa vidnim oštećenjima i napraslinama. Jedino je mihrab ostao potpuno sačuvan i neoštećen.

Haverića džamija u Goričanima nakon čišćenja smeća iz nje

Haverića džamija u Goričanima nakon čišćenja smeća iz nje

Kako u obližnjem komšiluku nije bilo muslimana, jer su nakon 1912. mahom iselili u Skadar, džamija je postala smetlište u koju su komšije nemuslimani odlagali smeće i otpad. Pored toga, obrasla je u korov, žbunje i granje, tako da je i sam prilaz ulazu u džamiju bio nemoguć. Ispred džamije komšije su sagradile košarkaški teren, a desno  od džamije napravljen asfaltni put. Preko puta džamije nalazi se muslimansko groblje koje je zaraslo u šiblje. Groblje je sedamdesetih godina uzurpirano od strane podgoričkih čergaša koji su staro mezarje uklanjali kako bi svojim umrlim sagradili grobnice. Groblje je površine od preko jednog hektara, a vodi se, kao i džamija na SO Podgorica. Na ovom groblju mogu se naći jedinstveni mezari po svojim epitafima i kaligrafiji. Primjer ovome je mezar izvjesnog hadži Ragipa koji je preselio na Ahiret 1228. H.

muslimansko mezarje u goricanima

Muslimansko mezarje u Goričanima

Na inicijativu Odbora IZ-e Podgorica, danas je ova džamija očišćena unutra kao i izvana, a smeće i granje su dislocirani na odgovarajuće mjesto. Inače, prije nego što je stupljeno u akciju čišćenja ovaj Odbor se obratio JP „Čistoća“ Podgorica da očisti džamiju, jer je ona, kako smo ranije rekli, uzurpirana od strane Opštine Podgorica i pod njenu je nadležnost, ali su nas iz toj preduzeća uputili na JP „Zelenilo“ i sve tako u krug izbjegavajući da se umiješaju u svoj posao.

ciscenje dzamije u goricanima

Čišćenje džamije u Goricanima

Ostaje još mnogo posla da se muslimansko mezarje očisti i da se ogradi kako bi se spriječila dalja uzurpacija od strane ljudi koji nisu naklonjeni ostacima islamske arhitekture u Podgorici. Ova džamija je školski primjer urbicida islamske arhitekture na ovim prostorima, a možda i šire. Dakle, pored toga što je oteta Islamskoj zajednici ona je prepuštena samoj sebi da propada kao što je propadala svijest ovdašnjih muslimana.

Spomenici u goričanima kod džamije

Spomenici u Goričanima kod džamije

džemo redžematović

 

 

 

Tags:

2 Comments
  1. Reply amkoturkone 9. Januara 2013. at 17:11

    dzemo cestitke za napisano i organizaciju,nadam se da ce IZ povratiti svoje pravo i ozivjeti ovu bozju kucu

  2. Reply Jaran 15. Januara 2013. at 11:51

    lijepo. nadamo se da ce ova parcela bit vracena IZ. neki muslimani su u goricanima zivjeli sve do drugog svjetskog rata, nijesu iselili 1912…

Leave a reply