Veče ilahija u Pljevljima

1. prepuna salaPljevlja – U prepunoj sali Doma vojske u Pljevljima sinoć je održan koncert ilahija i kasida u izvođenju hora medrese „Mehmed Fatih“ iz Podgorice. Organizator i pokrovitelj  programa je bio Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori, a nezaboravno veče koje su izvođači priredili dugo će ostati u sjećanju Pljevljaka. Druženje sa članovima hora medrese „Mehmed Fatih“ počelo je zajedničkim iftarom u prelijepom ambijentu restorana „Trebovina“ u neposrednoj blizini Husein pašine džamije, a vlasnik restorana Jasmin Ajanović je sponzorisao ovaj projekat noćenjem i kompletnim servisom koji podrazumijeva jednodnevni boravak hora i tehničkog osoblja.

2. profesor AdemovicKada su nakon iftara članovi hora u pratnji članova Odbora Islamske zajednice Pljevlja i džematskih imama ušli u glavni hol Doma vojske petnaest minuta prije početka programa, sala je već bila ispunjena do poslednjeg mjesta. Program je počeo učenjem Kur'ana, a ašare je proučio učenik medrese iz Pljevalja Vahid Hrapović. Potom je profesor medrese Mirsad Ademović predstavio petogodišnji rad medrese i istakao da se trenutno u medresi obrazuje dvojezično 150 učenika, te da je medresa opremljena najsavremenijim učilima kakva i zaslužuje ovakva ustanova. Samir ef Kadribašić je poželio dobrodošlicu gostima i posjetiocima programa i zahvalio Mešihatu Islamske zajednice na organizaciji programa, kao i njegovu završnicu u Pljevljima.

3. Samir ef KadribasicU jednočasovnom programu hor medrese je izveo nekoliko ilahija na bosanskom, turskom i arapskom jeziku, uz burno aplaudiranje publike.

Tokom programa prikazan je i kratki film o medresi „Mehmed Fatih“. Na kraju programa prisutnima se obratio umjetnički rukovodilac hora Sadmir ef. Hadžijić. On je prenio selame reisa Fejzića i zahvalio se Pljevljacima na izuzetno velikom odzivu. Hadžijić je istakao da odluka Mešihata da se poslednji ramazanski program održi u Pljevljima ima opravdanje, što je pokazalo veliko prisustvo Pljevljaka, kao i prijatna atmosfera u sali.

5. Obracanje Sadmira HadzijicaHadžijić je govorio o blagodatima mjeseca Ramazana, o važnosti njegove zadnje trećine, o značaju noći Lejletu-l-Kadr, kao i o potrebi zbližavanja i širenja ljubavi među ljudima. Hadžijić je svoju besjedu završio jednom mudrosti Dželaludina Rumija: „Ja ljude ne volim ni srcem ni razumom, jer srce zna stati, a razum zaboraviti. Ja ljude volim dušom, jer je duša čista i vječna“. Nakon završenog programa i teravije u Husein pašinoj džamiji, nastavljeno je druženje sa aktivistima pljevaljskog odbora sve do sabaha.

Jakub Durgut

Tags:

No Comments

    Leave a reply