Svečanost u Bijelom Polju za žene polaznice vjerske pouke

Žene polaznice vjerske pouke u Bijelom Polju

Žene polaznice vjerske pouke u Bijelom Polju

Bijelo Polje – Pod pokroviteljstvom Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori, juče 21. aprila 2012. godine, upriličen je svečani ručak i predavanje za žene, koje su pohađale ciklus predavanja i vjerske pouke u protekla četiri mjeseca, na području Odbora Islamske zajednice Bijelo Polje.

U prostorijama islamskog centra u džematu Rasovo, oko sedamdeset žena iz bjelopoljskog i rasovskog džemata okupile su se nakon ikindije namaza, gdje je za njih najprije upriličen svečani ručak.

Jemek-dovu je proučila muallima Seniha Burdžović

Jemek-dovu je proučila muallima Seniha Burdžović

Po okončanju ručka, jemek-dovu je proučila muallima Seniha Burdžović, koja je potom, u uvodnoj riječi poselamila skup i poželjela dobrodošlicu okupljenim ženama. Ona je, prenijevši selame Mešihata Islamske zajednice, naglasila da je ovaj svečani skup mali jubilej i znak pažnje ustrajnosti muslimanki koje su svojom aktivnošću u proteklom periodu, potvrdile svoju privrženost saznanju o uzvišenoj vjeri islamu.

Potom je riječ prepustila svojoj koleginici muallimi Admiri Zekić, koja se za ovu priliku prigodnim predavanjem obratila prisutnima.

Muallime: Admira Zekić i Seniha Burdžović

Muallime: Admira Zekić i Seniha Burdžović

U svom izlaganju muallima Zekić je nadahnutim osvrtom na značenja kur'anskih ajeta podsjetila na svrsishodnost Allahovog davanja, te obavezu zahvalnosti i pokornosti Stvoritelju na svim datim darovima.  Nasihat koji prisutne nije ostavio ravnodušnim krunisan je skromnim dodjelama nagrada.

Devetnaest polaznica obuke kur'anskog pisma, koje su uspješno okončale obuku i osposobile se za učenje Kur'ana dobilo po primjerak Kur'ana na arapskom jeziku. Nakon toga, svim prisutnima su dodijeljeni primjerci islamske literature, letaka i tespiha. Na kraju, ponovljena je namjera da ovakvih i sličnih okupljanja, koja su plod uspješnog djelovanja na buđenju islamske svijesti u ženskom džematu bude još više.

Tags:

1 Comment
  1. Reply selma 26. Aprila 2012. at 22:34

    end ay love musli

Leave a reply