Rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe u posjeti džematu Wattwil u Švajcarskoj

Enis ef. Burdžović na hutbi u džematu Wattwil

Enis ef. Burdžović na hutbi u džematu Wattwil

Wattwil – Rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe Mešihata IZ-e u Crnoj Gori, Enis ef. Burdžović, u periodu od 31.10.2013 – 03.11.2013. godine, boravio je u službenoj posjeti džematu Wattwil.

Aktivisti ovog džemata, koji su porijeklom najviše iz bihorskog kraja, dugi niz godina održavaju svoj vjerski život na zavidnom nivou. U teškim uslovima kada su morali obezbjeđivati materijalnu egzistenciju svojim porodicama, pomagati svojima u zavičaju, i odgovarati brojnim drugim izazovima, nisu posustali ni u pogledu džematskog organizovanja i čuvanja svoje vjere i svog islamskog identiteta. Trudom svojih ruku, kupili su kuću sa okolnim prostorom, i sve to preuredili u džamiju sa pratećim prostorijama i objektima.

Enis ef. Burdžović je u ovom džematu u petak, 01.11. 2013. godine, održao džumansku hutbu, kojom prilikom je pohvalio rad džemata i njihovu predanost u očuvanju svojeg vjerničkog identiteta, te prenijevši selame Mešihata i medrese “Mehmed Fatih”, odao priznanje vrijednim aktivistima i džematlijama na pomoći kojom ne zaboravljaju svoju matičnu Islamsku zajednicu.

druženjeNakon toga, iste večeri je priređeno predstavljanje izdanja Islamske zajednice u Crnoj Gori, gdje je gost okupljene džematlije upoznao sa printanim izdanjima Islamske zajednice. U prijateljskom muhabetu nakon toga, džematlije su izrazile želju da komunikacija sa Mešihatom bude frekventnija, da putem časopisa Elif, udžbenika za vjersku pouku, posjetama i slanjem imama i vjerskih službenika u ovaj džemat, komunikacija bude čvršća i češća.

U subotu, 02.11. 2013. godine, povodom nastupanja nove hidžretske godine, džematski odbor je upriličio prigodan program, u kome su učešće uzeli najmlađi pripadnici džemata – polaznici mekteba džemata Wattwil. Enis ef. Burdžović je u svom obraćanju povodom nove hidžretske godine između ostalog rekao da je njihova hidžra – dolaskom u Švajcarsku – potvrđena u punom značenju postojanjem njihove džamije, džemata i džematskim radom, kojim potvrđuju da nisu hidžru učinili samo radi biološkog opstanka i materijalnog blagostanja, već da su sa sobom u ovu zemlju donijeli ono najvrijednije u njima – šehadet i vjeru.

Nakon programa, pred okupljenim džematlijama i džematlijkama, aktivisti Odbora su polaznicima mekteba podijelili prigodne novogodišnje poklone.

džamija džemata Wattwill

džamija džemata Wattwill

podjela novogodišnjih paketića

podjela novogodišnjih paketića

obilježavanje nove hidžretske godine

obilježavanje nove hidžretske godine

detalj sa promocije printanih izdanja

detalj sa promocije printanih izdanja

Tags:

No Comments

    Leave a reply