Obavještenje za javnost

Islamska-Zajednica-u-Crnoj-GoriPodgorica – Povodom sinoćnjeg gostovanja muftije sandžačkog Muamera ef. Zukorlića u emisiji „Bez granica“ na TV Vijesti i stavova koji su iznijeti u njoj od strane goreimenovanog, kao i velikog medijskog interesovanja za spomenuti događaj, Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori saopštava da će i dalje svoje djelovanje bazirati na Ustavom definisana prava i obaveze koja regulišu uređenje vjerskog života muslimana u Crnoj Gori.
Obzirom da je gostovanje muftije sandžačkog Muamera ef. Zukorlića u Bijelom Polju bilo političkog karaktera u smislu promoviranja određene političke grupacije, to ovaj Mešihat ne želi da ulazi u međupolitčka nadgornjavanja želeći da očuva svoje islamsko dostojanstvo i obavezu muslimanskog jedinstva.
Stojimo na stanovištu da Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori i dalje ne treba da se miješa u politička previranja u zemlji i inostranstvu, te da tu obavezu prepušta političkim partijama i ljudima koji vrše političke usluge.

Tags:

12 Comments
 1. Reply Bošnjak 26. Marta 2014. at 00:10

  Šta ste se odmah ufrčili, plašite se pozicija i fotelja?

 2. Reply anonimus 26. Marta 2014. at 08:44

  zamolio bih administratora , da pogleda malo na svoje gramaticke greske !!! hvala unapred

 3. Reply Jaran 26. Marta 2014. at 11:33

  U Bijelom Polju je promovisana neka kulturna (a ne politicka) organizacija.
  Nije lijepo da muslimani govore neistinu.

 4. Reply Adnan Koljindar 26. Marta 2014. at 15:00

  Pogledaj prvo svoje!

 5. Reply Adnan Koljindar 26. Marta 2014. at 15:47

  Fina je to ideja samo da nije doshla od tv zvijezde, Zukorlica. Brkanje vjere, naroda, nacije i politike postala je hronicna pojava…Ono shto Zukorlic propagira je monofiletizam srodan pravoslavnoj crkvi – jedan narod jedna crkva, shto vjerujem nije odlika Islama. IZ je zajednica vjernika, muslimana bez obzira na etnicku pripadnost. Druga je stvar da treba cuvati jedinstvo vjerovanja, zajednice a kasu cuvati odvojeno od dvojca Zukorlic-Ceric.
  Alah najbolje zna, a ja mislim da se organizaciono treba oslanjati na poruke Kur'ana i Sherijat a ne na svetosavsku doktrinu shto cini Zukorlic. IZ je zajednica muslimana, koji mogu biti raznih narodnosti, a nije zajednica Bosnjaka. Pretvarajuci IZ u Zajednicu Bosnjaka cini se shteta i vjeri i naciji. Ovo su osnovni pojmovi o funkcionisanju ljudskog drushtva koji se moraju poshtovati. Ako uvezemo iranski model koji guraju Zukorlic-Ceric, onda bi morali svi Boshnjaci zivjeti u jednoj drzavi. A znamo koliko to koshta. Ko voli nek izvoli.:-)

 6. Reply Muslim 26. Marta 2014. at 16:09

  Niko se ne plasi fotelja, IZ u CG ima odredjenih propusta ali uvijek cu biti uz IZ CG , jer prvo IZ u CG ne cine samo Bosnjaci nego muslimani razlicitih etnickih grupa , to bi Zukorlic trebao da shvati

 7. Reply fajko 26. Marta 2014. at 17:14

  Islamska zajednica ne treba da se mijesa u politiku – veoma neodgovorno!!! Pa politika je dijeo zivota jednog drustva, Islam je nauka, zakon, politika, sve. Sta je Dzuma nego da se pokupe stanovnici na jedno mijesto i raspravljaju o problemima, ne samo vijernim nego problemima drustva.
  Molim sve nadlezne u Islamskoj zajednici CG da ne iskacu sa izjavama nego da se o ovoj propziciji ozbiljno raspravlja u svim mijestima. Bosna je matica svih Bosnjaka i mi treba da se okupljamo oko islamse zajednice u Bosni. Bosnjacki narod Crne Gore treba da se pita a ne samo neki celnici da o tome odlucuju. Vidite koliko nas malo ima u CG a kao hocemo da semo neka samostalna zajednica.
  Allahom ds. s. vas molim ne razbijajte jedinstvo Bosnjaka.

 8. Reply musliman 26. Marta 2014. at 21:33

  Svaka cast za obavjestenje. Poruka za Bosnjaka: Musliman se plasi samo Boga, dz.s. A tebe i tebi slicnih mozemo da zalimo zbog tvoje uskosti ali molim Boga da ti da razboritosti i da pocnes svojom glavom da razmisljas a ne da slijepo slijedis bilo koga. A ti Anonimusu, obnovi malo lekcije iz pravopisa prije nego nekome to preporucujes. IZ u Crnoj Gori je autonomna i jedinstvena, i njeno jedinstvo u saranolikosti nacija je dokaz njene ispravnosti i buducnosti ako Bog da. Institucija je nasa svetinja jer nam tako nalaze Kur'an a Reis Fejzic je nas lider kojeg cemo postovati shodno legitimnosti koju ima i posjeduje.

 9. Reply osman ny 27. Marta 2014. at 17:36

  Selam svima iz dalekog ny,zaista nerazumijem neke ljude,zar nevide da covjek koji je podijelio muslimane u sandzaku dolazi da dijeli i muslimane u cg,zar nevide da on vise nema autoriteta kod svog naroda a trazi ga kod drugog zar nevidite da je ovaj covjek takozvani muftija zukorlic placenik ko zna koje udbe,zar nevidite da je razjedinio najacu zajednicu u dijaspori u new yorku,Fejzicu puna podrska za sve sto radi i neka tako nastavi,jer Albanci u CG nisu bosnjaci duhovni centar svih muslimana je Mekka,a Sarajevo moze biti samo nacionalni centar Bosnjaka ali ne i Albanaca,samo naprijed rejse Fejzicu Allah je sa vama,blago onom kom jeOn svevisnji zastitnik,selam!

 10. Reply Alija 28. Marta 2014. at 10:39

  Sarajevo je centar svih Bosnjaka svijeta bio bice svidzalo se to nekom ili ne

 11. Reply IDEALIST 28. Marta 2014. at 15:44

  E MOJ BALOTA…NEMAS TI NISTA VISE PRAVA NAD BOSNJACIMA U JUZNOM SANDZAKU NEGO STO IMA SVAKI BOSNJAK PONAOSOB JEDAN PREMA DRUGOM…
  AKO TI JE DO TOGA DA VOLIS I ZELIS BITI DIO CRNOGORSKOG REZIMA UZ SITNE POVLASTICE KOJE DAJU TEBI I HUSOVICU…
  ZNAJ DA NAMA NIJE ZAO ,VAS POJEDINCE, DA VI TO BUDETE…IDITE I NA OBRAZ VAM I CAST BILO…
  ALI… NE MOZETE OBMANJIVAT OVAJ PONOSNI NAROD I TERATI DA SAGNE GLAVU I ZAZMURI PRED VASIM NEDJELIMA…NE STRUCNIM DJELOVANJEM…UZ DIRIGENTSKU PALICU ONIH KOJI NIKADA NISU BILI NITI CE BITI GOSPODARI BOSNJACIMA…

 12. Reply Ermin 28. Marta 2014. at 21:14

  A sta si sve nalupao ovdje,još se pozivaš na Šerijet i Kuran. A ovo da uvoze iranski model Cerić i Zukorlić pa nemogu a da ne pomislim da asi neki provokator jer očito ti pojma nemaš o Šerijetu. Islam=jedna vjera=jedna država=jedan predvodnik(halifa). Dalje, Muhammed a.s je bio i vjerski i državni i vojni vodja Muslimana, tako da ne pričate te gluposti tipa hodže su samo za dzamiju.

Leave a reply