Imami iz Plava održali tribinu medresantima

Medresa “Mehmed Fatih“ u Podgorici

Medresa “Mehmed Fatih“ u Podgorici

Podgorica – U ponedeljak 09.04.2012. godine poslije akšam namaza u amfiteatru medrese “Mehmed Fatih” u Podgorici započet je ciklus predavanja imama Islamske zajednice u Crnoj Gori, koji organizuje Vjersko-prosvjetna služba.

Prvo predavanje u ovom ciklusu, koji će trajati do kraja školske godine, održali su imami iz Plava, Mersid ef. Halilović i Muhamed ef. Cecunjanin. U svom obraćanju Mersid ef. je istakao značaj institucije medrese i kolika su očekivanja muslimana u Crnoj Gori od prve generacije: ” Vi morate da cijenite sve što ova institucija ulaže u Vas, ova Medresa je jedna od najljepših medresa, vaš smještaj nimalo ne zaostaje za hotelskim… sve što profesori, Islamska zajednica ulažu u Vas, morate opravdati i nikada to nesmijete zaboraviti. Vi imate dug, dok ste živi, prema muslimanima u Crnoj Gori.”

Muhamed ef. je govorio kakav treba biti profil učenika, koji završi medresu “Učenik medrese prije svega mora imati samopouzdanje, koje temelji na znanju koje je kroz školu stekao i vjeri kao pokretačkoj snagi, koja daje čvrstinu njegovim ubjeđenjima. Učenik medrese, ma koju funkciju obnašao u društvu treba imati jasnu viziju šta želi u životu da postigne, a to je Allahova naklonost, koja se može postići samo kroz Islam.”

Cilj ovih predavanja nije samo afirmisanje imama u najznačajnijoj obrazovnoj instituciji kod nas, već i upoznavanje učenika sa imamima i njihovim aktivnostima na terenu. Učenici kroz ovaj projekat treba da se osjete sastavnim dijelom zajednice.

Tags:

No Comments

    Leave a reply