Iftar u Rožajama za preko 500 postača u organizaciji Odbora IZ-e Rožaje

Iftar u Rožajama za preko 500 postača

Iftar u Rožajama za preko 500 postača

Rožaje – U organizaciji Odbora Islamske zajednice Rožaje, 09.08.2012. godine, u svečanom salonu restorana Aldi u Rožajama upriličen je iftar za preko 500 postača. Iftaru su od uglednih gostiju prisustvovali: reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić, direktor medrese “Mehmed Fatih” Rahman ef. Kačar, ministar Rafet Husović, svi imami sa područja ovog  Odbora, poslanici u državnom parlamentu dr. Amer Halilović i dr. Jasmin Sutović, direktori osnovnih i srednjih škola, te brojni drugi ugledni građani i džematlije grada na Ibru.

Iftar u Rožajama

Iftar u Rožajama

Nakon iftara, uvodnu riječ je imao domaćin skupa, predsjednik Odbora Ramiz ef. Luboder. On se u ime organizatora prisutnima zahvalio na odzivu i počasti koju su učinili Odboru Islamske zajednice Rožaje, prisustvom na ovoj vjerničkoj trpezi koja je postavljena sa tendencijom da među vjernicima pomiri sve razlike, dovodeći ih pod okrilje šehadeta i vjere u jednog i jedinog Allaha, dž.š.

Nakon njega, reis Rifat ef. Fejzić se obratio prisutnima. On je u svom izlaganju govorio o nepresušnim blagodatima ramazana, kojih su najsvjesniji oni koji su direktni kušaoci ovih ni'meta.

Iftar u Rožajama u organizaciji OIZ-e

Iftar u Rožajama u organizaciji OIZ-e

Navodeći konkretan primjer ustrajnosti u ibadetu prvih generacija muslimana, reis Fejzić je rekao: “U jednoj veoma važnoj bici za muslimane, Abdullah ibn Mahrem bi pogođen strijelom jednog mušrika. To primijeti Abdullah bin Omer, r.a., pa mu pritrča i povuče ga sa bojnog polja do jednog od šatora. Abdullah bin Mahrem ga upita: “O sine Omerov, je li nastupilo akšamsko vrijeme?” Ovaj mu potvrdno odgovori. On tada izvadi jednu posudu i reče: “Uzmi ovu posudu, napuni je vode i donesi mi da iftarim.” Abdullah bin Omer, r.a., uze posudu, otrča do bunara i napuni je vodom, te se vrati natrag ranjenom ashabu. Kada se vratio, ashab ležaše nepomičan, jer je u međuvremenu preselio na Ahiret. Dok je Abdullah ibn Omer, r.a., stigao, ovaj borac je već iftario u Džennetu. Prve generacije muslimana čak ni oružana borba na život i smrt, nije mogla spriječiti da odustanu od posta. Jer, oni su podrobno poznavali veličinu blagodati koje se darivaju postaču,”istakao je između ostalog reis Fejzić.

Tags:

No Comments

    Leave a reply