Džamije i vakufi – garant našeg opstanka

Hatib Džemo ef. Redžematović u Husein-pašinoj džamiji

Hatib Džemo ef. Redžematović u Husein-pašinoj džamiji

Pljevlja – Jučer je hatib džume-namaza u Husein-pašinoj džamiji u Pljevljima bio glavni imam iz Podgorice Džemo ef. Redžematović. Tema jučerašnje hutbe je bila „U susret danu džamija“.
Na svečanom ručku sa ministrom Gulluce i ambasadorom Tanilir

Na svečanom ručku sa ministrom Gulluce i ambasadorom Tanilir

Džemo ef. Redžematović je govorio o značaju džamija, njihovom podizanju, posjećivanju i održavanju, naglašavajući da su ispod svodova džamija i mesdžida ponikli brojni univerzitetski centri, kao poznato sveučilište Al-Azhar. On je naglasio da je Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori uspio ove godine da vrati vlasništvo nad oduzetim mezarjem i džamijom u Zeti i da radi na tome da se još mnogo vakufa koji su oduzet ili porušeni vrate pravom vlasniku. Inače, u Podgorici je sedamdesetih godina oduzeto veliko muslimansko mezarje na Pobrežju koje je pretvoreno u park! – “Nove generacija muslimana i ova omladina danas koja je prisutna na džuma-namazu, garant su opstanka islama i vakufa u Crnoj Gori. Hvala Allahu, danas našim nastojanjima pritiču u pomoć naša braća iz R. Turske kojima se i ovom prilikom zahvaljujemo” – naglasio je pored ostalog hatib Redžematović.
Na džumi namazu u Husein pašinoj džamiji prisustvovala je i visoka delegacija Republike Turske, koju je predvodio ministar urbanizma i životne sredine Idris Gulluce. U visokoj državnoj delegaciji bili su i ambasador Republike Turske u Crnoj Gori Mehmet Niyazi Tanilir i generalni direktor državne Agencije za tapije i katastar R. Turske Davut Guney sa saradnicima. Nakon džume namaza za visoke goste upriličen je ručak u restoranu Gold, gdje su prisustvovali predstavnici Odbora Islamske zajednice Pljevlja i druge zvanice.
Nakon ručka ministar Idris Gulluce, ambasador Mehmet Niyazi Tanilir i Davut Guney, uručili su prigodne poklone, kao znak razumijevanja i dobre saradnje. Poklone su primili: Muriz Muslić, predsjednik Odbora Islamske zajednice Pljevlja, Džemo ef. Redžematović, glavni imam u Podgorici, Samir ef.
Ministar Idris Gulluce uručuje prigodne poklone imamima

Ministar Idris Gulluce uručuje prigodne poklone imamima

Kadribašić
, glavni imam u Pljevljima, Jakub Durgut, mujezin Husein pašine džamije, prof. dr. Enes Pelidija, profesor Sarajevskog Univerziteta i članovi stare pljevaljske porodice Ćulahović.
7

5Gosti su vidno zadovoljni boravkom u Pljevljima, najavili ponovni dolazak ukoliko se ukaže prilika uz žaljenje što nisu mogli ostati duže da bi uživali u gostoprimstvu Pljevljaka.8

Uručivanje poklona porodici Ćulahović

Uručivanje poklona porodici Ćulahović

Jakub Durgut
Prof. dr. Enes Pelidija prilikom uručenja poklona

Prof. dr. Enes Pelidija prilikom uručenja poklona

Tags:

No Comments

    Leave a reply